
Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych da z wołowiny - pyszne, mięciutkie mięso w sosie z cebulka.
Idealnie pasuje do gotowanych ziemniaków, kopytek a nawet klusków kładzionych...
Wprawdzie musi się dość długo dusić, ale chyba warto poczekać :)
Składniki :
* 4 kotlety wołowe o grubości około 1 cm ( 350 - 400 g ),
* 1 duża cebula,
* 1/2 szklanki mąki,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* 1 ziarno ziela angielskiego,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 1 liść laurowy,
* 1 łyżka śmietany,
* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Kotlety umyj i dobrze osusz.
Delikatnie rozbij, przypraw solą, pieprzem i papryką, obtocz w mące.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone kotlety przełóż do garnka, dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, zalej wodą tak aby zakrywała mięso.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na pozostałym tłuszczu, dodaj do mięsa.
Wszystko duś na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny ( do czasu aż mięso będzie mięciutkie) często zaglądaj do garnka uważając aby mięso się nie przypaliło.
Na koniec gotowania dodaj śmietanę.
* jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodać odrobinę mąki zmieszanej z wodą.
* aktualizacja 10.2015
Ilekroć widzę to zdjęcie, ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić te bitki mojemu Narzeczonemu - uwielbia wołowinę. Ostatnio wyszła mi twarda jak podeszwa, mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej.
Pozdrawiam
Nie wolno solić mięsa przed jego przyrządzeniem . To sól powoduje, iż wołowina staje się twardą zelówą!
OdpowiedzUsuń