25 lutego 2013

Bitki wołowe.


Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych da z wołowiny - pyszne, mięciutkie mięso w sosie z cebulka. 


Idealnie pasuje do gotowanych  ziemniaków, kopytek a nawet klusków kładzionych... 


Wprawdzie musi się dość długo dusić, ale chyba warto poczekać :) 







Składniki : 


* 4 kotlety  wołowe o grubości  około  1 cm ( 350 - 400 g ), 

* 1 duża cebula, 
* 1/2 szklanki  mąki, 
* sól, pieprz, 
* 1 łyżeczka słodkiej  papryki, 
* 1 ziarno ziela angielskiego, 
* 3 ziarenka pieprzu, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 łyżka śmietany, 
* oliwa do  smażenia, 



Przygotowanie : 


Kotlety umyj i dobrze osusz.
Delikatnie rozbij, przypraw sol
ą, pieprzem i papryką, obtocz w mące.  
Na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso  z obu stron na rumiany  kolor.
Usmażone kotlety  przełóż do  garnka, dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, zalej wodą tak aby zakrywała mięso.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na pozostałym tłuszczu, dodaj do mięsa.
Wszystko duś na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny ( do  czasu aż mięso będzie mięciutkie) często zaglądaj do garnka uważając aby mięso się nie przypaliło.
Na koniec gotowania dodaj śmietanę.

* jeżeli  sos będzie zbyt rzadki  dodać odrobinę mąki  zmieszanej  z wodą. 





* aktualizacja 10.2015

2 komentarze:

  1. Ilekroć widzę to zdjęcie, ślinka cieknie ;)
    Zamierzam zrobić te bitki mojemu Narzeczonemu - uwielbia wołowinę. Ostatnio wyszła mi twarda jak podeszwa, mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wolno solić mięsa przed jego przyrządzeniem . To sól powoduje, iż wołowina staje się twardą zelówą!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!