17 marca 2013

Prosty gulasz wołowy.

Gulasz wołowy... Taki  najprostszy, bez żadnych "zbędnych" składników. Wymaga mało pracy, ale długiego duszenia... Idealny  na przykład do  kopytek... mmm :)


Składniki : 

* 400 g  mięsa wołowego,
* 1 duża cebula, 
* 2 marchewki, 
* 2 łyżki  oliwy  do  smażenia, 
* 2 łyżeczki papryki  słodkiej, 
* 1 łyżeczka papryki  pikantnej, 
* 0,5  łyżeczki pieprzy  czarnego, 
* 0,5 łyżeczki  soli, 
* 2 łyżki  oliwy, 
* 3 ziarna pieprzu, 
* 2 ziarna ziela angielskiego, 
* 1 liść laurowy, 

Przygotowanie : 

Mięso  pokrój  na kawałki mniej więcej  równej  wielkości.
W misce zmieszaj oliwę, sól, paprykę słodką i  pikantną oraz pieprz, dołóż mięso, wymieszaj  i  odstaw na godzinkę do  lodówki.
Na patelni rozgrzej  oliwę do  smażenia, dodaj  mięso  i  smaż na brązowy  kolor.
Przełóż mięso  do  garnka.
Na pozostałym oleju  podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, którą następnie dodaj do  mięsa.
Marchewki  obierz pokrój  w dość duże kawałki i  dołóż do  garnka.
Wszystko  zalej wodą, tak  aby  było  jej  o około  2 cm więcej  niż mięsa, dodaj  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
Duś wszystko pod przykryciem na bardzo  wolnym ogniu około  2 godzin. W razie potrzeby  dolej  trochę wody. 




3 komentarze:

  1. No co ja się naszukałam jakigoś ciekawego przepisu :D Aż znalazłam... u Ciebie! :)
    Jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny i prosty przepis ;) Zagości w mojej diecie nie jeden raz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!