16 marca 2013

Muffinki z makiem i rumem.

Pyszne, choć mało słodkie, idealne do  herbaty  czy  kawy :) 


Składniki :                                              ( na około 12 babeczek )

* 2,5 szklanki mąki, 
* 0,5 szklanki cukru, 
* 1 jajko, 
* 1 szklanka mleka, 
* 0,5 szklanki  oleju, 
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
* 0,5 łyżeczki  soli, 
* 2 łyżeczki  proszku  do  pieczenia, 
* 1 szklanka maku, 
* 25 - 30 ml  rumu (można pominąć), 

Przygotowanie : 

W dużej  misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek  do  pieczenia, sodę oczyszczoną  i  mak.
W mniejszej misce zmieszać jajko, mleko, olej i  rum.
Zawartość mniejszej  miski  dodać do  większej i  dobrze wymieszać.
Masą wypełniać papilotki  do  połowy  wysokości  i  piec przez 20  minut  w temperaturze około 180  stopni. 





1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!