Składniki :
* 1 pierś z kurczaka,
* 1/2 główki sałaty lodowej luz innej sałaty,
* 150 g pomidorków koktajlowych,
* 4 kromki bagietki,
* 4 łyżki śmietany,
* 2 łyżki majonezu,
* sól, pieprz,
* 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego,
* przyprawa do kurczaka,
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
* 3 łyżki oliwy do smażenia,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
Przygotowanie :
Kromki bagietki skrop delikatnie oliwą, natrzyj obranym czosnkiem i włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 10 minut ( w między czasie przekręć na drugą stronę), do czasu aż będą rumiane. Wyjmij z piekarnia, odstaw do ostygnięcia a następnie pokrój ostrym nożem na małe grzanki.
Kurczaka podziel na nieduże kawałki, przypraw przyprawą do kurczaka i smaż na brązowo na oliwie.
W szklance zmieszaj śmietanę, majonez, bazylię, oregano, pieprz czosnkowy dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatę porwij na kawałki, pomidorki przepołów, dodaj przygotowane wcześniej grzanki i ostudzonego kurczaka.
Wszystko zalej sosem i dobrze wymieszaj.
Kurczaka podziel na nieduże kawałki, przypraw przyprawą do kurczaka i smaż na brązowo na oliwie.
W szklance zmieszaj śmietanę, majonez, bazylię, oregano, pieprz czosnkowy dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatę porwij na kawałki, pomidorki przepołów, dodaj przygotowane wcześniej grzanki i ostudzonego kurczaka.
Wszystko zalej sosem i dobrze wymieszaj.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń