10 marca 2013

Karkówka w sosie.

Karkówka w sosie ! Pyszna do  kaszy, ziemniaków, kopytek, klusków śląskich mmm... 


Składniki :                                                        ( na 4 porcje )


* 0,5 kg  karkówki, 
* 2 cebule, 
* 1/4 szklanki oliwy, 
* 1 łyżka octu  balsamicznego, 
* szczypta papryki ostrej, 
* 1 łyżeczka  papryki  słodkiej, 
* 1 ząbek czosnku, 
* sol, pieprz, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 ziarno ziela angielskiego, 


Przygotowanie : 

Karkówkę umyć i osuszyć, pokroić na dość grube plastry. 
Do oliwy  dodać ocet, dużą szczyptę pieprzu i soli, paprykę, drobno posiekany  czosnek, wszystko dobrze wymieszać.
Kawałki mięsa zalać marynatą i odstawić do  lodówki  na kilka godzin. 

Cebule obrać i pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę z marynaty, obsmażyć mięso  z obu stron, przełożyć do  garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, dołożyć do  mięsa. 

Wszystko  zalać wodą tak aby  zakrywała mięso, dodać liść laurowy i  ziele angielskie.
Dusić na bardzo  wolnym ogniu około 1,5 godziny ( do  czasu  aż mięsko  będzie miękkie ). 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!