Składniki : ( na 4 porcje )
* 0,5 kg karkówki,
* 2 cebule,
* 1/4 szklanki oliwy,
* 1 łyżka octu balsamicznego,
* szczypta papryki ostrej,
* 1 łyżeczka papryki słodkiej,
* 1 ząbek czosnku,
* sol, pieprz,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziarno ziela angielskiego,
Przygotowanie :
Karkówkę umyć i osuszyć, pokroić na dość grube plastry.
Do oliwy dodać ocet, dużą szczyptę pieprzu i soli, paprykę, drobno posiekany czosnek, wszystko dobrze wymieszać.
Kawałki mięsa zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Cebule obrać i pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę z marynaty, obsmażyć mięso z obu stron, przełożyć do garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, dołożyć do mięsa.
Wszystko zalać wodą tak aby zakrywała mięso, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Dusić na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godziny ( do czasu aż mięsko będzie miękkie ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)