23 marca 2013

Klasycznie pieczony kurczak.

Pieczone udko, takie najzwyklejsze, ale jakże pyszne...


Składniki :                                                    ( 2 porcje )

* 2 udka z kurczaka, nóżki lub podudzia, 
* sól, 
* pieprz, 
* papryka słodka, 
* papryka pikantna, 
* 1 łyżka oliwy, 

Przygotowanie :

Części  kurczaka umyć, osuszyć.
Przyprawić z obu  stron solą, delikatnie pieprzem, pikantną i  słodką papryką tak aby  pokryć większą część mięsa.
Kurczaka ułożyć na blaszce do  pieczenia, lub w naczyniu  żaroodpornym skórą do  dołu ( nie przykrywać ), delikatnie skropić oliwą i w stawić do  nagrzanego  do  180  stopni piekarnika.
Piec około 40 -50  minut, w połowie czasu  przewrócić mięso na drugą stronę. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!