27 marca 2013

Pierś z kurczaka w paprykowym sosie.

Składniki :                                                 ( 2 porcje )

* 1 pierś z kurczaka, 

* 2 kolorowe papryki ( u  mnie 1 czerwona, 1/2 żółtej, 1/2 pomarańczowej), 
* 1 cebula, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 2-3 łyżki  oliwy, 
* 2 łyżki  octu  balsamicznego, 
* 2 łyżeczki suszonego oregano,
* 1 łyżeczka papryki  słodkiej, 
* 1/2 łyżeczki  chili  w proszku ( można pominąć ), 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć pokroić na kawałki, przyprawić szczyptą soli, pieprzu  i  łyżeczką oregano.  
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i  pokroić na nieduże kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzać oliwę, podsmażyć kawałki  kurczaka na rumiany  kolor, zdjąć z patelni.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć przez około 10  minut cebulę, paprykę i  czosnek  przeciśnięty przez praskę.
Warzywa zalać szklanką wody, dodać ocet  balsamiczny, oregano, paprykę i chili, gotować na wolnym ogniu około 20  minut.
Gdy  papryka zmięknie wszystko zblenderować na gładki sos, przyprawić do  smaku  solą i  pieprzem ( można dodać cukru aby  sos był słodszy ).
Kurczaka zmieszać z sosem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!