22 stycznia 2014

Spaghettini z pulpetami i groszkiem. / Spaghettini with meatballs and peas.


To już kolejny przepis na obiad, który przygotujecie w 15 minut :)
Tym razem spaghetti z pulpecikami i groszkiem - szybkie, proste i  smaczne! Tak jak lubię !!


This is another recipe for dinner that you'll prepare in 15 minutes :)

This time, spaghetti with meatballs and peas - fast, easy and delicious! Just like I like!




Składniki :                                                                       ( 2 porcje ) 

* 200 g wieprzowego mięsa mielonego, 
* 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę, 
* 2 ząbki czosnku, posiekane, 
* 30 g tartego parmezanu, 
* 1 łyżka oliwy z oliwek, 
* 200 g spaghettini ( możesz zastąpić spaghetti ), 
* 100 ml śmietany, 
* 100 g  mrożonego groszku, 
* 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 

Ingredients:                                                                        (2 servings)

* 200 g pork mince, 
* 1/2 onion, chopped into small cubes,
* 2 cloves garlic, finely chopped,
* 30 g grated Parmesan,
* 1 tbsp olive oil
* 200 g spaghettini (you can use spaghetti),
* 100 ml double cream,
* 100 g frozen peas,

* 2 tbsp chopped parsley,



Przygotowanie : 

Zmieszaj mięso z cebulą, czosnkiem i połową sera.
Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pulpety na brązowy kolor. 
W między czasie ugotuj makaron wg zaleceń producenta, odcedź zostawiając pół szklanki wody.
Na patelnie z pulpetami dodaj śmietanę i 50 ml wody z gotowania makaronu, gotuj około 5 minut.

Dodaj groszek i gotuj kolejne 3 minuty. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę wody.
Do sosu dodaj makaron, natkę pietruszki, posyp pozostałym parmezanem i podawaj.

Preparation:

Mix mince with the onion, garlic and half the Parmasan.
Then shape into walnut-sized balls.
Heat the olive oil in frying pan and fry the meatballs to brown color.
In the meantime, cook pasta according to the manufacturer's instructions, drain leaving half a glass of water.
Add the cream and 50 ml of water from cooking pasta to meatballs and cook about 5 minutes.
Add peas and cook another 3 minutes. If sauce is too thick add a little water.

 Add the pasta and parsley to pan, stir, sprinkle over with remaining Parmesan cheese and serve.



2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!