11 marca 2014

Gulasz z udek kurczaka. / Chicken leg stew.

Pyszny i delikatny  gulasz z kurczaka, idealny dla całej  rodziny :)
Prosty i szybki w przygotowaniu -  czyli tak jak  lubię :D 

Dobrze smakuje z tłuczonymi  ziemniakami, kaszą czy ryżem - co kto lubi. 

Delicious and delicate chicken stew, perfect for whole family :) 
Simple and quick to prepare - the way I like :D 

Taste well with mashed potatoes, grits or rice - as you likes.


Składniki : 

* 500 g  mięsa z udek kurczaka bez kości, pokrojone w spore kawałki, 

* sól, pieprz, 
* 1 łyżka słodkiej papryki, 
* 1/2 - 1 łyżeczki pikantnej papryki, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę,
* 1 kostka rosołowa ( ja użyłam dwóch  domowych z tego przepisu ),
* 2 marchewki, obrane i  pokrojone w plasterki, 
* 1 szklanka groszku mrożonego, 
* 1 liść laurowy, 
* 2 ziela angielskie, 
* 2-3 ziarna pieprzu, 

Ingredients: 

* 500 g boneless chicken thighs, cut into large chunks, 
* salt, pepper, 
* 1 tbsp sweet paprika, 
* 1/2 - 1 tsp of spicy peppers, 
* 2 tbsp olive oil, 
* 1 onion, cut into small cubes, 
* 1 stock cube (I've used two home made from this recipe
* 2 carrots, peeled and sliced, 
* 1 cup frozen peas, 
* 1 bay leaf, 
* 2 allspice, 
* 2-3 peppercorns,



Przygotowanie :

Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką. Odstaw na kilka minut.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso na rumiany  kolor z każdej strony.
Przełóż do  garnka i zalej wrzącą wodą tak aby  zakryła mięso.
Na tej  samej patelni podsmaż cebulę, dołóż do  mięsa razem z marchewką.
Dodaj kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, od czasu do czasu  mieszając. 

W razie potrzeby  dolej  trochę gorącej  wody. 
Kiedy  mięso  będzie miękki  dodaj  groszek i  gotuj 5 minut.
Dopraw do  smaku  solą i pieprzem.

Smacznego! 

Preparation: 

Season meat with salt, pepper and paprika. Leave for few minutes. 

In a large pan heat oil, fry the meat for golden color on each side. 
Transfer to saucepan and pour boiling water to cover all the meat. 
In the same pan fry the onion then add to meat with carrots. 
Add the stock cube, bay leaf, allspice and pepper. 
Simmer about 45 minutes, stirring occasionally. 
If necessary add some hot water. 
When meat is tender add the peas and cook for 5 minutes. 
Season to taste with salt and pepper. 

Enjoy it!

5 komentarzy:

  1. Czy sama odcinasz mieso od kosci czy mozna takie gotowe kupic w sklepie? Fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuje już odcięte - trochę zachodu z tym jest ;)

      Usuń
  2. Gulasz właśnie się robi, jestem ciekawa jaki wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prze smaczny gulasz!!! Dodałam od siebie 2 łyżki przecieru pomidorowego i tak samo dobry, smak się trochę zaostrza.

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!