
Jedyny problem był taki, że przepis jest na formę o średnicy 20 cm a moja ma 30 cm... użyłam więc przykrywki od naczynia żaroodpornego :) - udało się :)
Tak więc pyszna i prosta tarta ze szpinakiem do której nie potrzebujesz formy :)
Recipe for the tart I found in newspaper from one of polish shop. :P
I had only problem with tart form... I need form 20 cm diameter and mine is 30 cm ... so I used the lid from a casserole dish :) - succeeded :)
So, delicious and simple tart with spinach which you don't need a tart form :)
Składniki :
- ciasto
* 120 g mąki,
* 60 g zimnego masła,
* szczypta soli,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 łyżka wody,
- nadzienie
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
* 150 g szpinaku,
* 2 jajka,
* szczypta soli,
* szczypta rozmarynu,
* 250 g ricotty,
* 30 g tartego parmezanu,
* pieprz,
* 6-8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połowy,
Ingredients:
- cake
* 120 g flour,
* 60 g cold butter,
* pinch of salt,
* 1 tsp sugar,
* 1 tbsp water,
- filling
* 2 tbsp olive oil
* 2 cloves garlic, finely chopped,
* 150 g fresh spinach,
* 2 eggs,
* pinch of salt,
* pinch of rosemary,
* 250 g ricotta
* 30 g grated Parmesan cheese,
* pepper,
* 6-8 cherry tomatoes, halved,
Przygotowanie :
Mąkę przesiej do miski razem z solą i cukrem, dodaj zimne masło pokrojone w kawałki i łyżkę wody.
Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dorzuć czosnek i szpinak - smaż minutę.
Przełóż na sitko do obcieknięcia i przestygnięcia.
W misce roztrzep dwa jajka, dodaj szczyptę soli i rozmarynu, ricottę i utrzyj na gładką masę.
Dodaj parmezan i pieprz do smaku.
Zmieszaj z ostudzonym szpinakiem.
Ciasto wyjmij z lodówki, szybko rozwałkuj dopasowując do formy ( pamiętaj o wyłożeniu brzegów ), nakłuj spód tarty widelcem i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Gdy ciasto się podpiecze wylej masę serową, ułóż pomidorki ( rozcięciem do góry ) i piecz około 30 minut - do czasu aż masa się zetnie.
Ja podałam tarte z grillowaną piersią kurczaka i surówką z sosem musztardowym :)
Mniam !!
Preparation:
Flour with the salt and sugar sieve into a bowl, add cut into pieces cold butter and a tablespoon of water.
Quickly knead the dough, shape into ball, wrap in cling film and put in the fridge for 20 minutes.
In a skillet heat the 2 tablespoons of olive oil add garlic and spinach - cook for a minute.
Transfer to a strainer to dripping and cool down.
Beat two eggs in a big bowl add a pinch of salt and rosemary, ricotta and mash until smooth.
Add parmesan and season with pepper ( to taste ).
Mix with spinach.
Remove the dough from the refrigerator, quickly roll out to matching shape (remember lining the edges), Prick the bottom of the tart with a fork and put for 15 minutes in the preheated to 180 degrees oven .
Pour the cheese over the tart, place tomatoes (slit side up) and bake for about 30 minutes - until the mass is baked.
I served tart with grilled chicken breast and mustard sauce salad.
Yum !!
wygląda świetnie, chętnie bym zjadła taką tartę:)
OdpowiedzUsuńTeż ją robiłam :) Tylko trochę zmodyfikowałam proporcje :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuń