6 marca 2014

Zapiekane jajka. / Baked eggs.

Moje ulubine śniadanie to owsianka! MR jej jednak nie cierpi, tak więc kiedy mamy  okazję zjeść śniadanie razem staram się przygotować coś co  zasmakuje nam obojgu.
Tym razem jajka zapiekne.

Składniki na dwie porcje :)  

My favourite breakfast is porridge! MR really doesn't like, so when we have a chance to eat breakfast together, I trying to prepare something tasty for both of us.
This time baked eggs.

Ingredients for two servings :)


Składniki : 

* 1 łyżka oliwy do  smażenia / masła, 
* kawałek kiełbasy ( około 15 cm ), pokrojona w dużą kostkę, 
* 1 cebula, pokrojona w pół plasterki
* 1 papryka ( u  mnie żółta ), pokrojona w kostkę,
* 2 łyżka masła, 
* 2 kromki  chleba, pokrojone w kostkę,
* 2 garście szpinaku ( u  mnie jedna- MR  je bez ), 
* 2 jajka, 
* sól, pieprz, 

Ingredients: 

* 1 tbsp olive oil for frying / butter 
* piece of sausage (about 15 cm), cut into large cubes, 
* 1 onion, cut into half slices 
* 1 bell pepper (my is yellow), diced, 
* 2 tbsp butter, 
* 2 slices of bread, cut into cubes, 
* 2 handfuls of spinach (I used one -MR eat without ), 
* 2 eggs, 
* salt, pepper,


Przygotowanie : 

Na patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, lekko podsmaż kiełbasę z cebulą i  papryką.
Na tej  samej patelni podsmaż szpinak ( możesz go dodać na ostatnią minutę do kiełbasy ).
Do  dwóch  naczyń do  zapiekania włóż chleb, podsmażoną kiełbasę, paprykę, cebulę i szpinak.
Na wierzch  wbij jajko.
Wstaw do  nagrzanego do  170  stopni piekarnika i  zapiekaj około 20  minut.
Smacznego ! 

Preparation: 

Heat  tbsp oilon pan and lightly fry the sausage with onions and peppers.
In the same pan fry the spinach (you can add to sausage for last minute). 
In two baking dishes place bread, fried sausage, peppers, onions and spinach. 
On top of each pour the egg. 
Put into preheated to 170 degrees oven and bake about 20 minutes. 

Enjoy it!

2 komentarze:

  1. Mój M. też byłby zachwycony taką zapiekanką, nic tylko zrobić, świetny pomysł :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!