Mięso jest soczyste i pikantne a przy okazji szybkie w przygotowaniu - pycha !
I have for you a recipe that works well as an alternative to traditional roast chicken.
Meat is juicy and spicy and is quick to prepare - yummy!
Składniki :
* 4 udka kurczaka,
* 3 łyżki harissy,
* 150 g jogurtu naturalnego,
Ingrediens :
* 4 chicken legs,
* 3 tbsp harissa paste,
* 150 g natural yogurt,
Przygotowanie :
Udka kurczaka podziel na nóżki i podudzia.
W misce zmieszaj jogurt z harissą dodaj kurczaka i dokładnie obtocz. Odstaw do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Kurczaka zmieszaj i ułóż na blaszce do pieczenia.
Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut, w połowie czasu przewróć na drugą stronę.
W misce zmieszaj jogurt z harissą dodaj kurczaka i dokładnie obtocz. Odstaw do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Kurczaka zmieszaj i ułóż na blaszce do pieczenia.
Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut, w połowie czasu przewróć na drugą stronę.
Gotowe !
Preparation:
Share chicken legs to chicken drumsticks and chicken thigs.
In a bowl, mix yogurt with harissa add chicken and thoroughly dredge. Put in the fridge for at least an hour ( preferably overnight ).
Preheat oven to 180 degrees.
Mix the chicken and put on baking sheets.
Put in the oven and bake for about 40 minutes, half the time turn it over.
Ready!
Uwielbiam harrise. Wszystko z nią smakuje lepiej ;)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam, dziękuję za przepis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńgdzie można kupić tę przyprawę?
OdpowiedzUsuńPowinna byc w supermarkecie.
OdpowiedzUsuńNa pewno w małym słoiczku :)
Uwielbiam harissę, dlatego takie danie zawsze i chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuń