Pyszna sałatka z brązowym ryżem i tuńczykiem. Świetnie nadaje się do zabrania ze sobą np na lunch do pracy.
Szybko się robi ( pomijając ugotowanie ryżu ) i jest bardzo prosta.
Składniki : ( 2 porcje )
* 1 puszka tuńczyka, odsączonego,
* 90 g groszku konserwowego lub świeżego,
* 40 g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki,
* 1 łyżka kaparów, odsączonych,
* 2 łyżki rzeżuchy,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Ryż ugotuj wg zaleceń producenta, odcedź i ostudź.
W misce zmieszaj ryż, groszek, oliwki, kapary, rzeżuchę, natkę pietruszki, polej oliwą z oliwek, zmieszaj dokładnie i przypraw do smaku solą i pieprzem.
wygląda super, następnym razem spróbuję z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń