Niedawno szukałam przepisu proste ciasto z gruszkami ( wicie, że nie mam talentu do pieczenia )... idealny przepis udało mi się znaleźć na blogu My Kitchen in the Rockies.
Francuska tarta z gruszkami okazała się strzałem w dziesiątkę :) ciasto wyszło wilgotne, słodkie i mięciutkie - pycha !
Przygotowanie zajmuje jedyne 15 minut - resztę zrobi piekarnik.
Składniki :
* 4 małe gruszki, obrane i pokrojone w kostkę,
* 250 g masła, w temperaturze pokojowej,
* skórka z jednej cytryny,
* 250 g cukru,
* kilka kropel ekstraktu waniliowego,
* 4 jajka, w temperaturze pokojowej,
* 250 g mąki,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* szczypta soli,
* garść migdałów,
* 2 łyżki cukru pudru,
Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni ( 180 z termoobiegiem ).
Okrągłą formę na ciasto ( 24 cm ) wysmaruj masłem.
W wysokiej misce ubijaj masło z cukrem do czasu aż będzie białe i puszyste ( około 3-4 minut ).
Cały czas miksując dodaj skórkę cytrynową i jajka ( pojedynczo ).
W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek dopieczenia i sól.
Powoli, cały czas miksując. dodaj mieszankę z mąką do pierwszej miski, nie miksuj dłużej niż to konieczne do zmieszania składników.
Połowę ciasta wlej do formy, ułóż pokrojone gruszki i zalej resztą ciasta. wierzch posyp migdałami.
Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut ( do czasu aż wsadzony patyczek wyjdzie suchy ).
Gdy ciasto ostygnie posyp cukrem pudrem.
Pysznie wyglądające ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuń