11 września 2014

Pieczone ziemniaki jak pizza.

Przepis na te ziemniaki znalazłam w marcowym numerze Good Food, długo czekał na swoją kolej i szkoda bo wyszło pysznie :)
Jeśli  lubicie pepperoni ( można zastąpić chorizo ) i  ser to danie jest dla Was! Nie wymaga wiele pracy, ale czas pieczenia jest dość długi - można go skrócić wystarczy owinąć ziemniaki papierem i podgrzać w mikrofali przez 8-10 minut.


Ja swoje ziemniaki podałam jedynie z fasolką szparagową.



Składniki :                                                     ( na 4 porcje )

* 4 duże ziemniaki do pieczenia, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 1/2 czerwonej  cebuli, posiekanej, 
* 1 ząbek  czosnku, rozgnieciony, 
* 60 g  pepperoni, podzielonego na kawałki, 
* 1 puszka ( 400g ) krojonych pomidorów, 
* garść liści bazylii, 
* 100 g  tartej mozzarelli lub mozzarelli w kulce, 


Przygotowanie : 
Ziemniaki  dokładnie umyj, każdego nakłuj kilka razy widelcem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni ( 180 z termoobiegiem ) piekarniku przez około  godzinę - do  czasu aż będą miękkie ( czas zależy od wielkości ziemniaków ).
Kiedy ziemniaki są już upieczone rozgrzej  na patelni łyżkę oliwy, podsmaż cebulę przez 5 minut aż będzie miękka, dodaj  czosnek i pepperoni i podsmażaj przez 2 minuty, dodaj pomidory, gotuj przez 5 minut.
Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone liście bazylii.
Ziemniaki rozdziel odrobinę i  nałóż na środek nadzienie i  przykryj garstką sera.
Wstaw do  piekarnika na kilka minut aż ser się przypiecze. 




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!