Przepis na te ziemniaki znalazłam w marcowym numerze Good Food, długo czekał na swoją kolej i szkoda bo wyszło pysznie :)
Jeśli lubicie pepperoni ( można zastąpić chorizo ) i ser to danie jest dla Was! Nie wymaga wiele pracy, ale czas pieczenia jest dość długi - można go skrócić wystarczy owinąć ziemniaki papierem i podgrzać w mikrofali przez 8-10 minut.
Ja swoje ziemniaki podałam jedynie z fasolką szparagową.
Składniki : ( na 4 porcje )
* 4 duże ziemniaki do pieczenia,
* 1 łyżka oliwy,
* 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej,
* 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
* 60 g pepperoni, podzielonego na kawałki,
* 1 puszka ( 400g ) krojonych pomidorów,
* garść liści bazylii,
* 100 g tartej mozzarelli lub mozzarelli w kulce,
Przygotowanie :
Ziemniaki dokładnie umyj, każdego nakłuj kilka razy widelcem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni ( 180 z termoobiegiem ) piekarniku przez około godzinę - do czasu aż będą miękkie ( czas zależy od wielkości ziemniaków ).
Kiedy ziemniaki są już upieczone rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, podsmaż cebulę przez 5 minut aż będzie miękka, dodaj czosnek i pepperoni i podsmażaj przez 2 minuty, dodaj pomidory, gotuj przez 5 minut.
Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone liście bazylii.
Ziemniaki rozdziel odrobinę i nałóż na środek nadzienie i przykryj garstką sera.
Wstaw do piekarnika na kilka minut aż ser się przypiecze.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń