Pyszny pieczony kurczak w aromatycznym sosie z ziołami i parmezanem.
Jak zawsze danie proste w przygotowaniu i nie wymagające dużo pracy!
Świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem, spróbujcie koniecznie !
Skłądniki: ( na 3 porcje )
* 2 łyżki masła,
* 6 szt. podudzia z kurczaka,
* 300 g małych pieczarek, przekrojonych na pół lub na ćwiartki,
* 3 ząbki czosnku, drobno posiekanych,
* sól, pieprz,
* 250 ml bulionu drobiowego,
* 1/2 łyżeczki oregano,
* 1/2 łyżeczki tymianku,
* 1/2 łyżeczki bazylii,
* 4 łyżki gęstej śmietany,
* 1/3 szklanki tartego parmezanu,
Przygotowanie :
Na żaroodpornej patelni( jeżeli nie masz takiej patelni użyj zwykłej i przełóż wszytsko do naczynia żaroodpornego zaraz przed włożeniem do piekarnika) rozgrzej masło, obsmaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony, odłóż na bok.
Na tą samą patelnie wrzuć czosnek i pieczarki, podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż będą lekko brązowe, Dodaj bulion, oregano, tymianek, bazylię, przypraw solą, pieprzem, dodaj kurczaka.
Patelnie lub naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze 200 stopni (180 z termoobiegiem ) około 35 minut - aż kurczak będzie dobry.
Wyjmij kurczaka a na patelnie dodaj śmietanę i parmezan, zmieszaj, zagotuj i duś na wolnym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje (około 5 minut ).
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
o rany! pyszny ten kurczak!
OdpowiedzUsuń