22 września 2014

Pieczony kurczak w parmezanowym sosie.

Pyszny pieczony kurczak w aromatycznym sosie z ziołami i parmezanem.
Jak zawsze danie proste w przygotowaniu i  nie wymagające dużo pracy!
Świetnie smakuje zarówno  z ryżem jak  i  makaronem, spróbujcie koniecznie ! 



Skłądniki:                                                ( na 3 porcje )

* 2 łyżki  masła,
* 6 szt. podudzia z kurczaka,
* 300 g  małych pieczarek, przekrojonych  na pół lub na ćwiartki,
* 3 ząbki  czosnku, drobno posiekanych, 
* sól, pieprz,
* 250 ml bulionu drobiowego,
* 1/2 łyżeczki oregano,
* 1/2 łyżeczki tymianku,
* 1/2 łyżeczki bazylii,
* 4 łyżki gęstej  śmietany,
* 1/3 szklanki tartego parmezanu,


Przygotowanie :

Na żaroodpornej patelni( jeżeli nie masz takiej patelni użyj zwykłej i przełóż wszytsko do naczynia żaroodpornego zaraz przed włożeniem do piekarnika) rozgrzej  masło, obsmaż kurczaka na złoty kolor z każdej  strony, odłóż na bok.

Na tą samą patelnie wrzuć czosnek i pieczarki, podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż będą lekko brązowe,  Dodaj bulion, oregano, tymianek, bazylię, przypraw solą, pieprzem, dodaj  kurczaka.
Patelnie lub naczynie żaroodporne wstaw do  piekarnika, piecz w temperaturze 200 stopni (180 z termoobiegiem ) około 35 minut - aż kurczak będzie dobry. 

Wyjmij kurczaka a na patelnie dodaj śmietanę i parmezan, zmieszaj, zagotuj i duś na wolnym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje (około 5 minut ).

Podawaj zaraz po przygotowaniu. 



1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!