Jesień nadchodzi wielkimi krokami... :(
Tutaj w Anglii spadają już kasztany i coraz częściej pada deszcz - niestety nie można oczekiwać polskiej złotej jesieni w krainie deszczowców :P
Za oknem chłodniej, ale w kuchni całkiem ciepło.
Dziś mam dla Was idealne danie na jesienny obiad.
Jednogarnkowy wegetariański gulasz z soczewicą i warzywami, bardzo syty i smaczny.
Dla wersji z mięsem jak najbardziej możecie dodać pokrojoną pierś z kurczaka czy kiełbasę.
Składniki : ( 3-4 porcje )
* 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę,
* 1 pietruszka, obrana, pokrojona w kostkę,
* 10 cm kawałek pora, pokrojony w plasterki,
* mały kawałeczek selera, obrany, pokrojony w kostkę,
* 1/2 cukinii, pokrojonej w półplasterki,
* 2 male pomidory, obrane i pokrojone w kwałki,
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 3 ziarna pieprzu,
* 1 pierś z kurczaka,
* 550 ml wody,
* 1/2 szklanki zielonej soczewicy ( 100 g ),
* 80 g koncentratu pomidorowego,
* 3 łyżki natki pietruszki,
* sol, pieprz,
Przygotowanie :
Soczewicę namocz w wodzie na około 30 minut.
Do garnka wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, por, pierś z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalej wodą i zagotuj.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, wyjmij pierś i odłóż na bok.
Dodaj soczewicę, pomidory, koncentrat pomidorowy i cukinię, gotuj na wolnym ogniu do czasu aż soczewica będzie miękka ( około 20 minut ), w razie potrzeby dodaj troszkę wody.
Dodaj pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki.
Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki.
Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jednogarnkowe dania! zawsze mnóstwo w nich smaku :)
OdpowiedzUsuńNo przepraszam, ale tutaj jest pierś kurczaka! Przecież to nie jest wegetariańskie danie!
OdpowiedzUsuńTak owszem, ale na samej górze o tym pisze ;)
UsuńSmaczniusie, poprostu pycha 🙂
OdpowiedzUsuń