10 kwietnia 2016

Karkówka duszona w sosie.


Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na karkówkę duszoną w sosie.
Idealna do ziemniaków, kaszy czy ryżu :) 





Składniki :

* 1 kg karkówki,
* 3 łyżki oliwy,
* 2 łyżeczki  słodkiej papryki,
* 1 łyżeczka pikantnej papryki,
* 1 łyżeczka suszonego tymianku,
* 3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę, 
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 2 średniej wielkości cebule, pokrojone w drobną kostkę, 
* kilka ziaren pieprzu,
* sól, pieprz,
* natka pietruszki,
* około 0,5 litra bulionu - mój z domowych kostek  rosołowych ( przepis tutaj ), 
* 1-2 łyżki śmietany, 




Przygotowanie : 

Mięso umyj i  pokrój na plastry o  grubości około 1 centymetra. 

W misce zmieszaj dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu. 


Dodaj mięso, obtocz je w marynacie tak  aby  całkowicie je pokryła.
Odstaw na minimum godzinę do  lodówki, najlepiej na noc.

Dobrze rozgrzej dużą patelnię i  podsmaż kawałki  karkówki na złoty kolor z obu stron.

Karkówkę przełóż do garnka a następnie zalej bulionem tak  aby przykrył mięso, dodaj  liść laurowy, ziele angielskie pieprz w kulkach i  natkę pietruszki. 


Na tej  samej  patelni rozgrzej  pozostałą łyżkę oliwy i  podsmaż cebulę, następie dodaj  do  mięsa.
Duś pod przykryciem na wolnym ogniu  około 1-1,5 godziny.

Przypraw do  smaku  solą i pieprzem i dodaj  śmietanę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!