25 kwietnia 2016

Wegańska lunchowa sałatka z kuskusem i pieczoną ciecierzycą.


Pyszna sałatką, która świetnie nadaje się na lunch w pracy!
Dobrze smakuje na zimno, jest pożywna i bardzo sycąca. 

W dodatku jej przygotowanie zajmie mniej niż 15 minut - spróbujcie koniecznie ! 



Składniki :                                                                 ( 4 porcje )


* 1/2 szklanki kuskusu,
* 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
* 1/2 porcji pieczonej ciecierzycy  - przepis TUTAJ,
* 250 g  pomidorków koktajlowych,
* garść rukoli,
* 50 g fety, pokrojonej w drobną kostkę,( pomiń w wersji wegańskiej) ,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* sól, pieprz
*sok z 1/2 cytryny,




Przygotowanie :

Pomidorki ułóż na blasze do pieczenia, polej łyżką oliwy z oliwek, przypraw solą i pieprzem.
Wstaw do  nagrzanego do  180  stopni na około 10  minut. 


Kuskus zalej  gorącym bulionem, przykryj o odstaw na 3 minuty.
Spuchnij widelcem.

W misce zmieszaj przygotowany  kuskus z rukolą, ciecierzycą, serem feta, szczyptą soli i pieprzu, dwoma łyżkami  oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.


Dodaj upieczone pomidorki i delikatnie zmieszaj. 




1 komentarz:

  1. Sałatka pyszna, ale z fetą nie jest wegańska :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!