25 kwietnia 2016
Wegańska lunchowa sałatka z kuskusem i pieczoną ciecierzycą.
Pyszna sałatką, która świetnie nadaje się na lunch w pracy!
Dobrze smakuje na zimno, jest pożywna i bardzo sycąca.
W dodatku jej przygotowanie zajmie mniej niż 15 minut - spróbujcie koniecznie !
Składniki : ( 4 porcje )
* 1/2 szklanki kuskusu,
* 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
* 1/2 porcji pieczonej ciecierzycy - przepis TUTAJ,
* 250 g pomidorków koktajlowych,
* garść rukoli,
* 50 g fety, pokrojonej w drobną kostkę,( pomiń w wersji wegańskiej) ,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* sól, pieprz
*sok z 1/2 cytryny,
Przygotowanie :
Pomidorki ułóż na blasze do pieczenia, polej łyżką oliwy z oliwek, przypraw solą i pieprzem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj o odstaw na 3 minuty.
Spuchnij widelcem.
W misce zmieszaj przygotowany kuskus z rukolą, ciecierzycą, serem feta, szczyptą soli i pieprzu, dwoma łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
Dodaj upieczone pomidorki i delikatnie zmieszaj.
Etykiety:
bez mięsa,
ciecierzyca,
Sałatki,
sałatki i surówki,
vegan,
vegetarian,
w 15 minut,
wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka pyszna, ale z fetą nie jest wegańska :-)
OdpowiedzUsuń