1 kwietnia 2016

Polędwiczki w sosie z pieczarkami.


Polędwiczki w sosie z pieczarkami to świetny pomysł na obiad.
Przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu - tak jak  lubię - a efekt jest na prawdę pyszny. 




Składniki :

* 1 polędwiczka około 250 - 300 g,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1 cebula, drobno posiekana, 
* 250 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki  lub połówki, 
* oliwa do smażenia,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka suszonego tymianku,
* 1 -2 szklanki rosołu,
* 2 ziarna ziela angielskiego,
* 1 liść laurowy,
* kilka ziaren pieprzu,
* 1 łyżka śmietany,


Przygotowanie : 

Polędwice umyj i  pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
Każdy kawałek trochę rozbij  pięścią, przypraw pieprzem i suszonym tymiankiem a następie obtocz  w mące.

Na duże  patelni  rozgrzej  kilka łyżek oliwy, podsmaż mięso na rumiany kolor, przełóż do  garnka.
Zalej  rosołem tak  aby przykrył mięso.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.

Na tej  samej  patelni  rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę i  pieczarki, dodaj  do mięsa razem z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.

Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 1 godzinę - do czasu aż mięso będzie miękkie.

Przypraw solą i pieprzem i  łyżką śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!