Razem ze zmianą pory roku ( i pogody ) przyszła do mnie ochota na lekkie dania :)
Dziś przepis na fantastyczną sałatkę z komosą ryżową, kurczakiem, brokułem i szparagami, którą przygotujecie w około 20 minut.
Smacznego !
Składniki : ( 2 porcje )
* 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ),
* 1 szklanka bulionu,
* 2 pojedyncze piersi kurczaka,
* 1/2 brokuła, podzielony na różyczki,
* 150 g szparagów,
* 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy,
* 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki,
* sól, świeżo mielony pieprz,
Przygotowanie :
Bulion zagotuj, wsyp komosę ryżową, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
W między czasie...
Kurczaka pokrój w paski, przypraw szczyptą soli, pieprzu i papryką.
Od szparagów odetnij twarde końcówki, następnie przekrój na pół.
Części z główkami odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż kurczaka razem z brokułami i szparagami ( bez części z główkami ) na złoty kolor chwilę przed końcem dodaj pozostałe końcówki szparagów.
Kurczaka i warzywa zmieszaj z ugotowaną komosą ryżową.
Przypraw do smaku solą i pieprzem.
I gotowe ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)