2 maja 2016

Kokosowe placki śniadaniowe ( pancakes ) z jogurtu greckiego.


Pankejki na śniadanie zawsze świetnie się sprawdzają !

Szybkie i proste do przygotowania ( zdecydowanie bardziej niż naleśniki ) a dodatkowo każdy może zjeść z czym lubi :) czekoladą, bananami, malinami, truskawkami, orzechy czy po prostu z miodem. 



Dziś przedstawiam Wam przepis na kokosowe pancakes, które my zjedliśmy z malinami i siekanymi migdałami - pycha ! 

A poniżej linki do przepisów na inne wersje pankejków : 

- Orkiszowe z gruszką

- Bananowe pełnoziarniste 

- FIT z borówkami 

- Owsiane

- Tradycyjne z syropem klonowym 



Składniki :                                                                  ( 2 porcje )

* 250 g  jogurtu greckiego,
* 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
* 2 jajka, roztrzepane,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżka cukru,
* 1/2 szklanki mąki ( około ),
* olej  kokosowy  lub oliwa do  smażenia ( można usmażyć bez ), 

Dodatki wedle upodobania - u  nas jogurt grecki, maliny i  siekane migdały :)



Przygotowanie : 

W misce dokładnie zmieszaj  wszystkie składniki -  ciasto powinno być podobnej  konsystencji jak  na placki.

Dobrze rozgrzej  patelnię z odrobiną oliwy.

Wykładaj porcje ciasta ( mniej więcej  1,5 łyżki stołowej ) i smaż na wolnym ogniu około 3 minut ( na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki powietrza ), przewróć i smaż kolejną minutę. 


Podawaj  zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami :) 

Smacznego ! 

5 komentarzy:

  1. zazdroszczę Ci tego śniadania! ;)
    zapraszam do udziału w konkursie - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placuszki, idealne na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne weekendowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te naleśniki wyglądają naprawdę apetycznie! Aż mi ślinka poleciała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne sniadanko ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!