Pankejki na śniadanie zawsze świetnie się sprawdzają !
Szybkie i proste do przygotowania ( zdecydowanie bardziej niż naleśniki ) a dodatkowo każdy może zjeść z czym lubi :) czekoladą, bananami, malinami, truskawkami, orzechy czy po prostu z miodem.
Dziś przedstawiam Wam przepis na kokosowe pancakes, które my zjedliśmy z malinami i siekanymi migdałami - pycha !
A poniżej linki do przepisów na inne wersje pankejków :
- Orkiszowe z gruszką
- Bananowe pełnoziarniste
- FIT z borówkami
- Owsiane
- Tradycyjne z syropem klonowym
Składniki : ( 2 porcje )
* 250 g jogurtu greckiego,
* 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
* 2 jajka, roztrzepane,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,* 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
* 2 jajka, roztrzepane,
* 1 łyżka cukru,
* 1/2 szklanki mąki ( około ),
* olej kokosowy lub oliwa do smażenia ( można usmażyć bez ),
Dodatki wedle upodobania - u nas jogurt grecki, maliny i siekane migdały :)
Przygotowanie :
W misce dokładnie zmieszaj wszystkie składniki - ciasto powinno być podobnej konsystencji jak na placki.
Dobrze rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy.
Wykładaj porcje ciasta ( mniej więcej 1,5 łyżki stołowej ) i smaż na wolnym ogniu około 3 minut ( na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki powietrza ), przewróć i smaż kolejną minutę.
Podawaj zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego !
zazdroszczę Ci tego śniadania! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Pyszne placuszki, idealne na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńIdealne weekendowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTe naleśniki wyglądają naprawdę apetycznie! Aż mi ślinka poleciała :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne sniadanko ;-)
OdpowiedzUsuń