18 marca 2018

Super proste ciasto z jabłkami i malinami.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho z jabłkami i malinami w dodatku w trochę zdrowsze wersji, bez tłuszczu a dodatkiem cukru nierafinowanego i mąki owsianej. 



Ciasto przygotowałam razem z moim 4ro latkiem i świetnie się przy tym bawiliśmy także polecam w ramach gotowania z dziećmi 😉








Składniki:                  ( na standardową tortownicę )




* 4 jajka,

* 3/4 szklanki cukru nierafinowanego,
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
* 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka mąki owsianej,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 4 duże jabłka,
* 1 szklanka mrożonych malin,
* cukier puder do opruszenia ( opcjonalnie ),






Przygotowanie:




Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki.




Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.




Piekarnik nagrzej do 180 stopni ( z termoobiegiem ).

W misce ubij mikreserem na puszystą masę jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym.



W drugiej misce zmieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia.




Dosyp mąkę do masy z jajek i dokładnie zmieszaj ( możesz użyć miksera na wolnych obrotach ).




Do przygotowanej wcześniej formy wyłóż połowę ciasta, ułóż pokrojone w plasterki jabłka, dodaj maliny i pozostałe ciasto.




Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 - 40 minut.




Po ostudzeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem 😉 ale świetnie smakuje ciepłe z lodami 😀


9 komentarzy:

  1. Mam dwie lewe ręce o pieczenia, ale z tym ciastem nawet ja powinnam sobie poradzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacho podane z lodami - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapewniam Cie, że sobie poradzisz :)

    PS. ja też mam dwie lewe ręce do pieczenia :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Koniecznie muszę go sprawdzić. Zapraszam do mnie na serniczek: https://amismakuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto! Skąd łopatka?

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo modna ta łopatka, bo już na 3 blogach ją widziałam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!