Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho z jabłkami i malinami w dodatku w trochę zdrowsze wersji, bez tłuszczu a dodatkiem cukru nierafinowanego i mąki owsianej.
Ciasto przygotowałam razem z moim 4ro latkiem i świetnie się przy tym bawiliśmy także polecam w ramach gotowania z dziećmi 😉
Składniki: ( na standardową tortownicę )
* 4 jajka,
* 3/4 szklanki cukru nierafinowanego,
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
* 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka mąki owsianej,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 4 duże jabłka,
* 1 szklanka mrożonych malin,
* cukier puder do opruszenia ( opcjonalnie ),
Przygotowanie:
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni ( z termoobiegiem ).
W misce ubij mikreserem na puszystą masę jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym.
W drugiej misce zmieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia.
Dosyp mąkę do masy z jajek i dokładnie zmieszaj ( możesz użyć miksera na wolnych obrotach ).
Do przygotowanej wcześniej formy wyłóż połowę ciasta, ułóż pokrojone w plasterki jabłka, dodaj maliny i pozostałe ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 - 40 minut.
Po ostudzeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem 😉 ale świetnie smakuje ciepłe z lodami 😀
Mam dwie lewe ręce o pieczenia, ale z tym ciastem nawet ja powinnam sobie poradzić ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho podane z lodami - niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńO taaak !
UsuńZapewniam Cie, że sobie poradzisz :)
OdpowiedzUsuńPS. ja też mam dwie lewe ręce do pieczenia :P
Super przepis! Koniecznie muszę go sprawdzić. Zapraszam do mnie na serniczek: https://amismakuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Skąd łopatka?
OdpowiedzUsuńZ Flying Tiger Copenhagen.
Usuńbardzo modna ta łopatka, bo już na 3 blogach ją widziałam :)
OdpowiedzUsuńPrawda :) :D
Usuń