25 marca 2013

Muffinki marchewkowe. / Carrot muffins.

Jakiś czas temu  rozmawiałam z koleżanką o cieście marchewkowym... 
Doszłyśmy  do  wniosku, że fajnie by było zrobić takie muffinki... I o to są!!!
Pyszne, wilgotne, marchewkowe z delikatna nutą cynamonu...mmm :)


Some time ago I spoke with my friend about carrot cake ...
We think that it will be nice to make carrot muffins ... And there they are!
Delicious, moist, carrot with a delicate taste of cinnamon ... yummy :)




Składniki : 

* 2 całe jaja, 

* 2/3 szklanki oliwy, 
* 1 szklanki cukru, 
* 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
* 1 szklanki mąki, 
* 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 
* 0,5 łyżeczki soli, 
* 1 łyżeczki cynamonu,
* 1,5 szklanki tartej marchwi ( około 4 dużych sztuk), 

Ingredients:

* 2 eggs,
* 2/3 cup olive oil
* 1 cup sugar,
* 1 tsp vanilla extract,
* 1 cup flour,
* 1 tsp baking soda
* 1 tsp baking powder
* 0.5 tsp salt,
* 1 tsp cinnamon,
* 1.5 cups grated carrots (about 4 large pieces),

Przygotowanie : 
  
Marchew obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W dużej misce wymieszaj jajka, oliwę i ekstrakt waniliowy. 
W osobnej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. 
Połącz zawartość obu misek a następnie dodaj startą marchew, wymieszaj. 
Foremki do  muffinek  wypełniaj masą do 3/4 wysokości.
Piecz w 170 -180  stopni około  20  minut.
 



Preparation:
  
Peel carrots and grate to fine mesh.
In a large bowl, mix eggs, oil and vanilla extract.
In a separate bowl, mix dry ingredients - flour, sugar, baking soda, baking powder, salt and cinnamon.
Combine contents of both bowls and add the grated carrots, stir.
Muffin cases or silicone molds fill with mass to 3/4 height.
Bake at 170 -180 degrees about 20 minutes.




A tak  znikają :)
And that's how they disappear :)

2 komentarze:

  1. Też się nad takimi zastanawiam, bo ciasta marchewkowego sie troche obawiam..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest bardzo dobre, wcale nie czuć, że marchewką tam rządzi, smakuje raczej trochę jak piernik, ale babeczki... przepyszne, proste, szybkie POLECAM !!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!