26 lipca 2014

Sałatka z dużym kuskusem i pieczonymi warzywami.




Pyszna sałatka, idealna na lunch !

Pieczone warzywa, kuskus i lekki sos z pietruszką. 

 

Składniki :                                                     ( 2 porcje ) 

* 70 g dużego kuskusu / kuskusu lub komosy ryżowej,
* 3 małe papryki kolorowe lub jedna duża, małe pokrojone na pół, duża na 6 części,
* 1/2 czerwonej  cebuli, pokrojonej na 4,
* 70 g ciecierzycy z puszki, odsączonej,
* 10  pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
* 2 łyżki  oliwy z oliwek,
* 1 ząbek  czosnku, drobno posiekany,
* 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej,
* 2 łyżki rzeżuchy,
* sól, pieprz,






Przygotowanie : 

Kuskus ugotuj wg  zaleceń producenta, odcedź i ostudź.
Paprykę i  cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym polej łyżką oliwy i dodaj czosnek -  mieszaj.
Wstaw do  nagrzanego do 180  stopni piekarnika i  piecz 15 minut, dodaj  pomidorki i piecz kolejne 5 minut. Ostudź warzywa.
Zmieszaj kuskus z warzywami, ciecierzycą, pozostałą oliwą, natką pietruszki, rzeżuchą, szczyptą soli i pieprzu.





2 komentarze:

  1. Duży kuskus? O, to dla mnie ciekawostka! A sałatka musi smakować wybornie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!