Pyszna sałatka, idealna na lunch !
Pieczone warzywa, kuskus i lekki sos z pietruszką.
* 70 g dużego kuskusu / kuskusu lub komosy ryżowej,
* 3 małe papryki kolorowe lub jedna duża, małe pokrojone na pół, duża na 6 części,
* 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej na 4,
* 70 g ciecierzycy z puszki, odsączonej,
* 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
* 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej,
* 2 łyżki rzeżuchy,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Kuskus ugotuj wg zaleceń producenta, odcedź i ostudź.
Paprykę i cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym polej łyżką oliwy i dodaj czosnek - mieszaj.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 15 minut, dodaj pomidorki i piecz kolejne 5 minut. Ostudź warzywa.
Zmieszaj kuskus z warzywami, ciecierzycą, pozostałą oliwą, natką pietruszki, rzeżuchą, szczyptą soli i pieprzu.
Duży kuskus? O, to dla mnie ciekawostka! A sałatka musi smakować wybornie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIzraelski kuskus :)
UsuńPyszny :)