9 lipca 2014

Botwinka z marchewką i ziemniakami. / Beetroot leaves soup with carrot and potatoes.

Pamiętacie przepisy na najprostszą w świecie zupę z botwinki ?
Dziś bardzo podobnie :) Zupa z botwinki z marchewką, ziemniakami i koperkiem.
Jest lekka i bardzo smaczna.
Do zupy możesz dodać łyżkę śmietany i jajko ugotowane na twardo. 


Remember the recipe for the world's simplest soup with beetroot? 
Today, very similar :) beetroot soup with carrots, potatoes and dill. 
It is light and very tasty. 

You can add a tablespoon of cream and a hard-boiled egg.


Składniki : 

* 700 ml bulionu warzywnego, 
* 1 pęczek botwinki, 
* 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki, 
* 2 ziemniaki, obrane pokrojone w kostkę, 
* 2 łyżki koperku,
* 1 łyżeczka soku z cytryny, 
* sól, pieprz, 

Ingredients: 

* 700 ml vegetable broth, 
* 1 bunch beetroot, 
* 2 carrots, peeled, cut into slices, 
* 2 potatoes, peeled and diced, 
* 2 tbsp fresh dill, 
* 1 tsp lemon juice 
* salt, pepper, 



Przygotowanie : 

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć do  bulionu razem z marchewką i ziemniakami.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. 

Liście botwiny umyj dokładnie i pokrój drobno, dodaj do garnka i gotuj jeszcze 10 minut.
Dodaj łyżeczkę soku z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z koperkiem :)

Preparation: 

Peel beets and grate on a grater with large mesh add into broth with carrots and potatoes. 
Cook covered on low heat for about 20 minutes. 
Wash thoroughly beetroot leaves and chop finely, add to the pot and cook for 10 more minutes. 
Add a teaspoon of lemon juice and season to taste with salt and pepper. 
Serve with dill :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam botwinkę! Nie jadłam takiej z marchewką. Ale wczoraj wciągnęłam dwa talerze i myślałam, że się nie ruszę! ;)
    http://smaczneizdrowe-inspiracje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!