18 lipca 2014

Dorsz w harissie. / Cod with harissa paste.

Jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie ryby (zaraz po tym z koperkiem ) - wystarczy wysmarować rybę harissą i  usmażyć.
Jeśli  lubisz pikantne dania, na pewno Ci zasmakuje. Przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę -szybki i smaczny obiad :) 


One of the easiest ways to prepare fish (after fish with dill) - all what you have to do is grease fish with harissa and fry. 
If you like spicy food you will definitely love it. Preparation will take only few minutes - quick and tasty dinner :)


Składniki:                                             ( 2 porcje ) 

* 2 filety z dorsza,
* 3-4 łyżeczki pasty harissy,

Ingredients:                                           (2 servings) 

* 2 fillets of cod, 
* 3-4 tsp harissa paste, 


Przygotowanie : 

Rybę umyj i  osusz ręcznikami papierowymi. 
Każdy filet wysmaruj pastą harissa i odłóż do  lodówki  na minimum 30  minut.
Dobrze rozgrzej patelnie grillową i  smaż bez tłuszczu około 3 minuty z każdej strony.
Lub rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 15 minut ( w zależności od grubości filetów ).
Podawaj z ulubionymi dodatkami. 


Preparation: 

Wash and dry the fish with paper towels. 
Grease each fish fillet with harissa paste and put in the fridge for at least 30 minutes. 
Preheat well grill pan and fry without oil about 3 minutes on each side. 
Or, preheat oven to 180 degrees and bake for about 15 minutes (depending on thickness of fillets). 
Serve with your favorite toppings. 


2 komentarze:

  1. Lubię harissę, ale jeszcze nie wpadłam na to, żeby nią po prostu rybę posmarować. Czasem na takie najprostsze pomysły najtrudniej wpaść :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!