Tak więc dziś ryba :)
W sklepie udało mi się dostać świeżą solę i od razu wiedziałam co z nią zrobię... Tu smak tkwi w prostocie - czosnek, pietruszka i oliwa z oliwek!
Pycha!! Wszystko jak zawsze mega proste.
Koniecznie musicie spróbować! :)
Marynata może być użyta do innej ryby ( np. pstrąga ) a nawet do filetów.
For a long time I did't post recipe for fish ... but I eat fish often - promises to improve.
So today, fish :)
I found fresh lemon sole in my store so I bought it and I know strait away what I'll do with it.
In this recipe taste is hidden in simplicity - garlic, parsley and olive oil!
Yum! Everything as always mega easy.
You have to try this ! :)
Marinade can be used to other fish ( like trout ) or fish fillets.
Składniki :
* 1 sola ( około 300 g ),
* 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
* 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej,
* sól, pieprz,
Ingredients:
* 1 lemon sole (about 300 g),
* 1.5 tbsp olive oil,
* 2 cloves garlic, finely chopped
* 1 tbsp fresh parsley, finely chopped,
* salt, pepper,
Przygotowanie :
Solę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
W małej miseczce zmieszaj oliwę z czosnkiem i natką pietruszki,przypraw odrobiną soli i pieprzu.
Gotową marynatą natrzyj rybę z obu stron przykryj folią i odstaw na godzinę do lodówki.
Patelnie grillową ( jeśli nie masz może być zwykła ) dobrze nagrzej, smaż rybę na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie ziemniaki w mundurkach i młode szparagi :)
Pycha !
Preparation:
Wash fish and dry with a paper towel.
In a small bowl mix olive oil with garlic and parsley, season with pinch salt and pepper.
Rub fish with marinade on both sides, cover with foil and let stand for an hour in refrigerator.
Heat grill pan (if you don't have can be normal), fry fish over medium heat for about 5 minutes on each side.
Serve with favorite toppings - my with jacket potatoes and young asparagus :)
Yum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)