Kolejna zdrowa i sycąca sałatka na blogu.
Tym razem z piersią z indyka lub kurczaka z dodatkiem mozzarelli i lekkiego sosu czosnkowego. Idealna na obiad :)
Sałatką możesz też cieszyć w się w pracy ;)
Another healthy and satisfying salad on the blog.
This time the turkey breast or chicken with the addition of mozzarella and a light garlic sauce. Ideal for lunch :)
Perfect for lunch at work;)
Składniki :
* 1 garść szpinaku, pokrojonego,
* 1 garść białej kapusty, posiekanej,
* 1 garść sałaty lodowej, pokrojonej,
* 1/4 bulwy kopru włoskiego, pokrojonego w cienkie plasterki,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki,
* 4 łyżki kiełków,
* 2 łyżki szczypiorku, posiekanego,
* 5-8 pomidorków koktajlowych,
* 1 kulka mozzarelli, pokrojonej w plasterki,
* 2 plastry piersi z indyka ( 1cm grubości ) lub 1 pierś kurczaka,
* 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
* sól, pieprz,
* 80 g jogurtu greckiego,
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej,
Ingredients:
* 1 handful of spinach, chopped,
* 1 handful of white cabbage, chopped,
* 1 handful of iceberg lettuce, chopped,
* 1/4 fennel bulbs, cut into thin slices,
* 1/2 red bell pepper, cut into strips,
* 4 tbsp sprouts,
* 2 tbsp chives, chopped
* 5-8 cherry tomatoes,
* 1 ball of mozzarella, cut into slices,
* 2 slices of turkey breast (1cm thick) or 1 chicken breast,
* 2 tsp smoked paprika powder,
* salt, pepper,
* 80 g Greek yogurt,
* 2 cloves garlic, crushed,
* 1 tbsp parsley, chopped,
Przygotowanie :
W szklance lub małej miseczce zmieszaj jogurt z czosnkiem i natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Pierś z indyka / kurczaka ( rozbita na równą grubość ) przypraw solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Z grilluj lub usmaż na patelni i pokrój w cienkie paski.
Warzywa ułóż na talerzach, dodaj indyka/ kurczaka, plastry mozzarelli, polej sosem i podawaj.
Sałatkę bez problemu możesz zabrać do pracy ( sos zabierz w osobnym pojemniczku).
Preparation:
In a cup or small bowl, mix yogurt with garlic and parsley, seasoning to taste with salt and pepper.
Turkey breast / chicken (split into equal thickness) season with salt, pepper and smoked paprika.
Fry meat on pan or grill pan and cut into thin strips.
Place all vegetables on plates, add the turkey / chicken, sliced mozzarella, pour over the sauce and serve.
The salad you can be easily take to work ( sauce in a separate jar).
Na pewno spróbuję ja zrobić, ostatnio mam fazę na apetyczne sałatki, a twoja wręcz przemawia do mnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję ja zrobić, ostatnio mam fazę na apetyczne sałatki, a twoja wręcz przemawia do mnie :)
OdpowiedzUsuń