24 lipca 2014

Bananowy chlebek bez jajek, cukru i tłuszczu. / Eggless, sugar free and fatless banana bread.


Oryginalny przepis znalazłam tutaj - trochę go zmieniłam bo nie miałam mleka :P

Chlebek jest idealny dla tych, którzy dbają o linię oraz dla dzieci - świetnie smakuje z masłem orzechowym!

Na zrobienie potrzebujesz 10  minut + czas pieczenia - idealny dla zajętych mam :P 



Składniki : 

* 1 łyżka nasion chia, 
* 5 łyżek wody, 
* 2 banany, 
* 2 łyżki syropu klonowego, 
* 2 łyżki stewii lub 1/4 szklanki cukru, 
* 1/2 szklanki niesłodzonych  wiórków kokosowych, 
* 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ( ja użyłam samo rosnącej i nie potrzebowałam proszku ),  
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( jeśli masz zwykłą mąkę ),
* 100 g  jogurtu greckiego, 
* 50 g  orzechów ( u  mnie mieszanka brazylijskich i  włoskich ), 






Przygotowanie : 

Nasiona chia zalej 3 łyżkami  wody i  odstaw na 10 minut do nasączenia.
Orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki.
W misce rozgnieć widelcem banany z stewią i syropem klonowym.
Dodaj nasiona chia i dokładnie zmieszaj.
Do miski dosyp wiórki kokosowe, mąkę, proszek do  pieczenia, zmieszaj.
Dodaj pozostałe dwie łyżki wody, jogurt grecki a także orzechy - dokładnie zmieszaj.

Podłużną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż gotową masę.
Wstaw chlebek  do  nagrzanego  do  180  stopni ( 160  z termoobiegiem ) i piecz przez około  40 - 45 minut - do czystego patyczka. 








2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!