27 lipca 2014

Bananowe placki. / Banana pancakes.

Na blogu są już zdrowe placki ( przepis tutaj ), dziś mam dla Was kolejne.
Przygotowałam je na nasze wspólne śniadanie - syn ( 14 miesięcy ) się zajadał :)
Smakują bananami i syropem klonowym, mięciutkie i bardzo syte.

Z przepisu wychodzi około 15 sztuk co starczy dla trzech głodnych osób! 

On the blog you can find already healthy pancakes ( recipe here ), today I have for you another. 
I prepared them for our breakfast - my son (14 months old) was delighted :) 
They taste like banana pancakes and maple syrup, are soft and very filling. 
From ingredients ypu can make about 15 pancakes which is enough for three hungry people!


Składniki :

* 2 banany, rozgniecione,
* 1-2 łyżki  syropu klonowego / miodu / cukru, 
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody  oczyszczonej,
* 100  ml mleka,
* 100 g mąki pełnoziarnistej,

Ingredients: 

* 2 bananas, mashed, 
* 1-2 tbsp maple syrup / honey / sugar, 
* 1 egg, 
* 1 tsp baking powder, 
* 1 tsp baking soda, 
* 100 ml milk, 
* 100 g wholemeal flour,



Przygotowanie : 

Banany rozgnieć widelce w misce, dodaj jajko, syrop klonowy i mleko - zmieszaj.
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i  sodą oczyszczoną, dodaj do bananów i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej  dobrze nieprzywierającą patelnię i nakładaj  porcję ciasta ( 1 łyżkę ), smaż na wolnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
Pozdawaj  z syropem klonowym, owocami  lub bitą śmietaną ;) 


Preparation: 

Mash bananas in bowl using fork add egg, maple syrup and milk - mix. 
Sift the flour with baking powder and baking soda, add to bananas and mix thoroughly. 
Heat a non-stick frying pan well and put a portion of the dough (1 tbsp ), fry over low heat for 2 minutes on each side. 
Serve with maple syrup, fruit or whipped cream;)



4 komentarze:

  1. Pancakes, to moja ulubiona pozycja śniadaniowa w każdej wersji ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. zachecajace obrazki..szczegolnie w niedzielę;)

    m.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pankejki i zaraz po sushi mogłabym jeść je codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo zacnie :) Są niezłe bary we wrocławiu które takie cuda serwują, ale jednak zrobić samemu to coś niesamowitego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!