27 września 2016

Fasolka po bretonsku.



Tego dania przedstawiać nie trzeba :)

Przepis prosty, fasolka pyszna - jak u mamy ! 






Składniki :

* 400 g  fasoli jaś,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziela angielskie,
* kilka ziaren pieprzu, 
* 1 kostka rosołowa, ( u mnie dwie domowe z TEGO przepisu ), 
* 2 łyżki  oliwy,
* 400 g  kiełbasy,  pokrojonej w półplasterki, 
* 50  g  boczku, pokrojonego w kostkę, 
* 1 duża cebula, pokrojonej w kostkę, 
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę,
* 4 łyżki majeranku, świeżego lub suszonego, 
* 1/2 łyżeczki  kminku,
* 100  g  koncentratu  pomidorowego,
* 400 g pomidorów w puszce,
* chili,
* sól, pieprz,



Przygotowanie : 

Fasole umyj i zalej wodą na około 5 centymetrów ponad poziom fasoli, odstaw na 12 godzin. 

Następnie odlej  wodę w które się moczyła fasola i  nalej  świeże  mniej więcej do tego samego poziomu.
Dodaj  liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kostkę rosołową.

Gotuj pod przykryciem około 2 godzin - fasola powinna być miękka, ale nie rozpadać się. 


Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwę, dodaj kiełbasę i boczek, smaż do  czasu aż się zrumienią, dodaj  do  fasolki.

Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy, doda pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażaj do czasu aż zmiękną, dołóż do fasolki.

Dodaj majeranek, kminek, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, szczyptę chili.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, sycący obiadek na jesień :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze przyprawiona fasoleczka jest idealna na każdą okazję ;) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!