27 września 2016
Fasolka po bretonsku.
Tego dania przedstawiać nie trzeba :)
Przepis prosty, fasolka pyszna - jak u mamy !
Składniki :
* 400 g fasoli jaś,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziela angielskie,
* kilka ziaren pieprzu,
* 1 kostka rosołowa, ( u mnie dwie domowe z TEGO przepisu ),
* 2 łyżki oliwy,
* 400 g kiełbasy, pokrojonej w półplasterki,
* 50 g boczku, pokrojonego w kostkę,
* 1 duża cebula, pokrojonej w kostkę,
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę,
* 4 łyżki majeranku, świeżego lub suszonego,
* 1/2 łyżeczki kminku,
* 100 g koncentratu pomidorowego,
* 400 g pomidorów w puszce,
* chili,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Fasole umyj i zalej wodą na około 5 centymetrów ponad poziom fasoli, odstaw na 12 godzin.
Następnie odlej wodę w które się moczyła fasola i nalej świeże mniej więcej do tego samego poziomu.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kostkę rosołową.
Gotuj pod przykryciem około 2 godzin - fasola powinna być miękka, ale nie rozpadać się.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwę, dodaj kiełbasę i boczek, smaż do czasu aż się zrumienią, dodaj do fasolki.
Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy, doda pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażaj do czasu aż zmiękną, dołóż do fasolki.
Dodaj majeranek, kminek, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, szczyptę chili.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wygląda, sycący obiadek na jesień :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Dobrze przyprawiona fasoleczka jest idealna na każdą okazję ;) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń