4 września 2016

Grillowana cukinia a la caprese.

Grillowana cukinia z pesto, mozzarellą i pomidorami to fantastycza propozycja na śniadanie lub kolacje.
Bardzo szybka do przygotowania, lekka ale sycąca...
Pycha 😋


Składniki :                                   ( 2 porcje )

* 2 małe cukinie ( około 15 cm długości ), 
* 2 kulki mozzarelli, 250 g, 
* 6 małych pomidorów, 
* 4 łyżeczki  bazyliowego pesto że słoika lub domowego (przepis tutaj ), 
* świeżo mielona sól  i pieprz, 
* odrobina dobrej  jakości  oliwy z oliwek,


Przygotowanie : 

Cukinie umyj, wytrzyj, odkrój końce, przetnij wzdłuż na połowy.

Każdą część posmaruj łyżeczką pesto.

Wstaw do rozgrzanego do 18 stopni piekarnika z włączoną górną grzałką i piecz około 10  minut - do czasu aż cukinia będzie miękka. 


Wyjmij z piekarnika i  na wierzchu ułóż na zmianę plasterki pomidora i mozzarelli.
 

Przypraw świeżo zmieloną solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek * , ewentualnie dodaj listki bazylii.

* ser na cukinii lekko się rozpuści, ale jeśli chcesz bardzie  roztopiony  możesz wstawić cukinię na kilka minut do piekarnika.

Smacznego ! 




2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!