Grillowana cukinia z pesto, mozzarellą i pomidorami to fantastycza propozycja na śniadanie lub kolacje.
Bardzo szybka do przygotowania, lekka ale sycąca...
Pycha 😋
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 małe cukinie ( około 15 cm długości ),
* 2 kulki mozzarelli, 250 g,
* 6 małych pomidorów,
* 4 łyżeczki bazyliowego pesto że słoika lub domowego (przepis tutaj ),
* świeżo mielona sól i pieprz,
* odrobina dobrej jakości oliwy z oliwek,
Przygotowanie :
Cukinie umyj, wytrzyj, odkrój końce, przetnij wzdłuż na połowy.
Każdą część posmaruj łyżeczką pesto.
Wstaw do rozgrzanego do 18 stopni piekarnika z włączoną górną grzałką i piecz około 10 minut - do czasu aż cukinia będzie miękka.
Wyjmij z piekarnika i na wierzchu ułóż na zmianę plasterki pomidora i mozzarelli.
Przypraw świeżo zmieloną solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek * , ewentualnie dodaj listki bazylii.
* ser na cukinii lekko się rozpuści, ale jeśli chcesz bardzie roztopiony możesz wstawić cukinię na kilka minut do piekarnika.
Smacznego !
Świetny pomysł, uwielbiam sałatkę caprese...
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie spróbuj :)
Usuń