7 września 2016
Makaron z grzybami w kremowym sosie.
Uwaga, coś dla miłośników grzybów !
Pyszne i bardzo szybkie do przygotowania danie, które zachwyca swoją prostą.
Możecie użyć makaronu, który najbardziej lubicie, albo taki który akurat macie w domu, a grzyby... No cóż... Tu w zasadzie też spora dowolność.
Teoretycznie wystarczą same pieczarki, ale jeśli dodacie trochę ( albo dużo ;) ) leśnych grzybów całość nabierze cudownego smaku i aromatu. Możecie także użyć suszonych grzybów, wystarczy je wcześniej namoczyć.
Wybór pozostawiam Wam.
Składniki :
* 200 - 300 g makaronu lub wystarczająco dla dwóch osób,
* 450 g grzybów, pokrojonych w plasterki,
* 2 łyżki masła, do smażenia,
* 1/2 szklanki białego wina lub bulionu warzywnego,
* 1 łyżeczka musztardy,
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego,
* 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego,
* 1/2 szklanki gęstej śmietany,
* 1/2 szklanki tartego parmezanu,
* sól, pieprz,
* świeża natka pietruszki,
Przygotowanie :
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj część grzybów tak aby jedną warstwą zakryły dno.
Smaż przez kilka minut do czasu aż będą złote z obu stron. Zdejmij z patelni i powtórz z pozostałymi grzybami.
W miedzy czasie nastaw wodę na makaron.
Ugotuj go według zaleceń producenta.
Gdy wszystkie grzyby będą usmażone wytrzyj patelnie, wrzuć wszystkie grzyby,dodaj wino i gotuj do czasu aż zmniejszy swoją objętość o około połowę.
Dołóż łyżeczkę musztardy, tymianek i estragon, wymieszaj i zmniejsz ogień na mały.
Dodaj śmietanę i połowę parmezanu, wymieszaj i dobrze dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do tego czasu makaron powinien być już ugotowany.
Odcedzając zostaw pół szklanki wody w której gotował się makaron.
Wrzuć odcedzony makaron do sosu, jeśli sos będzie za gęsty dolej trochę pozostawionej wody.
Podawaj zaraz po przygotowaniu, posypując parmezanem i świeżą natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)