7 września 2016

Makaron z grzybami w kremowym sosie.


Uwaga, coś dla miłośników grzybów !

Pyszne i bardzo  szybkie do przygotowania danie, które zachwyca swoją prostą.

Możecie użyć makaronu, który  najbardziej  lubicie, albo taki który akurat macie w domu, a grzyby... No cóż... Tu w zasadzie też spora dowolność.


Teoretycznie wystarczą same pieczarki, ale jeśli dodacie trochę ( albo dużo ;) ) leśnych grzybów całość nabierze cudownego  smaku i  aromatu. Możecie także użyć suszonych grzybów, wystarczy je wcześniej namoczyć.


Wybór pozostawiam Wam.


Składniki :

* 200 - 300 g  makaronu lub wystarczająco dla dwóch osób, 
* 450 g  grzybów, pokrojonych w plasterki, 
* 2 łyżki masła, do smażenia, 
* 1/2 szklanki  białego wina lub bulionu warzywnego, 
* 1 łyżeczka musztardy, 
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego, 
* 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego, 
* 1/2 szklanki gęstej  śmietany, 
* 1/2 szklanki tartego parmezanu, 
* sól, pieprz, 
* świeża natka pietruszki, 



Przygotowanie :



Na dużej patelni  rozgrzej łyżkę masła, dodaj część grzybów tak aby jedną warstwą zakryły dno.
Smaż przez kilka minut  do  czasu aż będą złote z obu  stron. Zdejmij z patelni i powtórz z pozostałymi  grzybami.

W miedzy czasie nastaw wodę na makaron.
Ugotuj go według zaleceń producenta. 


Gdy  wszystkie grzyby  będą usmażone wytrzyj patelnie, wrzuć wszystkie grzyby,dodaj  wino i  gotuj do  czasu aż zmniejszy  swoją objętość o około połowę.

Dołóż łyżeczkę musztardy, tymianek i estragon, wymieszaj i zmniejsz ogień na mały.
Dodaj  śmietanę i  połowę parmezanu, wymieszaj i  dobrze dopraw do smaku  solą i pieprzem.

Do tego czasu  makaron powinien być już ugotowany.

Odcedzając zostaw pół szklanki wody w której  gotował się makaron.

Wrzuć odcedzony makaron do sosu, jeśli  sos będzie za gęsty  dolej  trochę pozostawionej  wody.

Podawaj zaraz po przygotowaniu, posypując parmezanem i  świeżą natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!