16 lipca 2014

Kurczak w azjatyckiej marynacie. / Asian marinade chicken.

Dziś mam dla Was paski kurczaka w azjatyckiej marynacie. Szybkie do  przygotowania z użyciem podstawowych składników.
Ja swoje przygotowałam na patelni grillowej ale świetnie sprawdzą sie na grillu czy w piekarniku :) Smakują delikatnie słonym sosem sojowym i słodkim miodem... mmm pycha ! 


Today I have for you the chicken strips in the Asian marinade. Quick to prepare using the basic ingredients. 

I I prepared my  on grill pan but grill or oven work well :) They taste slightly salty soy sauce and sweet honey ... mmm yummy!


Składniki :                                              ( 2 servings ) 


* 2 piersi z kury,

* 1 łyżeczka oleju sezamowego,
* 2 łyżeczki miodu,
* 30 ml sosu teriyaki,
* 30  ml sosu sojowego,
* 1 cm świeżego imbiru, obranego i tartego,
* 1 ząbek  czosnku, przeciśnięty przez praskę,
* 1 łyżka prażonych ziaren sezamu,
* 1 łyżka soku z cytryny,

Ingredients:                                         ( 2 servings ) 


* 2 chicken breasts, 

* 1 tsp sesame oil 
* 2 tsp honey, 
* 30 ml teriyaki sauce, 
* 30 ml of soy sauce, 
* 1 cm fresh ginger, peeled and grated, 
* 1 clove garlic, minced, 
* 1 tbsp toasted sesame seeds, 
* 1 tbsp lemon juice,



Przygotowanie : 

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w długie paski.
W misce zmieszaj pozostałe składniki.
Włóż kurczaka do marynaty i  zostaw na minimum godzinę ( najlepiej na noc w lodówce ).
Rozgrzej dobrze nieprzywierającą patelnie i smaż kawałki  kurczaka po około 3-4minuty z każdej  strony.

Preparation: 

Wash chicken breast, dry and cut into long strips. 

In a bowl, mix the remaining ingredients. 
Put the chicken to the marinade and leave for at least an hour (preferably overnight in the refrigerator). 
Heat a non-stick frying pans well and fry the chicken pieces about 3-4minuty on each side.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!