22 września 2011

Leczo.


Składniki :


- 2 papryki czerwone, 
- 2 papryki zielone, 
- 2 papryki żółte, 
- 4 średniej wielkości pomidory, 
- 4 średniej wielkości cebule, 
- 2 kostki rosołowe knorr ( ja daje jedną warzywną i jedną kurczakową), 
- 4 łyżki kechupu (można więcej to będzie bardziej pomidorowe), 
- papryka pikantna mielona ok. 1 łyżczeczki  (można dać więcej),
- papryka słodka mielona ok. 4 łyżeczek,
- chili ok. 1 łyżeczki, 
- podwędzana kiełbasa ( ilość zalezna od tego ile kto woli, ale dwa długie kawałki są w sam raz), 
- oliwa do smażenia, 
- 2 łyżki  mąki, 



Przygotowanie:



Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy  w cienkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy  na pół, a następnie w talarki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki (ułatwi nam to  nacięcie na czubku pomidora, w kształcie X przed sparzeniem) i kroimy  dowolnie. Tak przygotowane warzywa dzielimy  na 3 części. 
Do dużego  garnka wlewamy odrobinę wody (tak aby  zakryła dno) a następnie dodajemy pierwszą część warzyw. Dusimy  pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy drugą część warzyw i  kostki rosołowe, dobrze mieszamy i dusimy.Obieramy kiełbasę ze skóry (nie jest to  konieczne o ile skóra nie jest  gruba), kroimy w plasterki i podsmażamy  na łyżce oliwy. Do garnka dodajemy  usmażoną kiełbasę wraz z oliwą na której się smażyła i ostatnią częścią warzyw. Dusimy  na wolnym ogniu często mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy  do  smaku papryką słodką, ostrą, chili oraz ketchupem (sól  nie jest  potrzebna). W szklance mieszamy  wodę i 2 łyżki  mąki tak  aby  nie było grudek, wlewamy do  garnka, energicznie mieszamy i gotowe !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!