22 września 2011
Leczo.
Składniki :
- 2 papryki czerwone,
- 2 papryki zielone,
- 2 papryki żółte,
- 4 średniej wielkości pomidory,
- 4 średniej wielkości cebule,
- 2 kostki rosołowe knorr ( ja daje jedną warzywną i jedną kurczakową),
- 4 łyżki kechupu (można więcej to będzie bardziej pomidorowe),
- papryka pikantna mielona ok. 1 łyżczeczki (można dać więcej),
- papryka słodka mielona ok. 4 łyżeczek,
- chili ok. 1 łyżeczki,
- podwędzana kiełbasa ( ilość zalezna od tego ile kto woli, ale dwa długie kawałki są w sam raz),
- oliwa do smażenia,
- 2 łyżki mąki,
Przygotowanie:
Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w talarki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki (ułatwi nam to nacięcie na czubku pomidora, w kształcie X przed sparzeniem) i kroimy dowolnie. Tak przygotowane warzywa dzielimy na 3 części.
Do dużego garnka wlewamy odrobinę wody (tak aby zakryła dno) a następnie dodajemy pierwszą część warzyw. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy drugą część warzyw i kostki rosołowe, dobrze mieszamy i dusimy.Obieramy kiełbasę ze skóry (nie jest to konieczne o ile skóra nie jest gruba), kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oliwy. Do garnka dodajemy usmażoną kiełbasę wraz z oliwą na której się smażyła i ostatnią częścią warzyw. Dusimy na wolnym ogniu często mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, chili oraz ketchupem (sól nie jest potrzebna). W szklance mieszamy wodę i 2 łyżki mąki tak aby nie było grudek, wlewamy do garnka, energicznie mieszamy i gotowe !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)