28 września 2011

Szarlotka z budyniem.

Ostatnio  jestem dość zapracowana, ale nadal  trzeba gotować...
Zrobiłam coś słodkiego ponieważ dawno już nic nie piekłam... Oto  mój  przepis na szarlotkę z budyniem :)

Składniki : 

* 3 szklanki mąki, 
* 1 kostka margaryny, 
* 2 jajka, 
* 1,5 szklanki cukru, 
* 2 budynie waniliowe, 
* 3 szklanki mleka, 
* 1 - 1,5 kg jabłek,
* 1 proszek  do  pieczenia, 
* 1 cukier waniliowy,
* 1 łyżka masła, 
* cynamon (niekoniecznie), 
* odrobina bułki tartej.

Przygotowanie :

Mąkę, cukier, proszek  do  pieczenia, cukier waniliowy przesiewamy przez sitko. Dodajemy jajka i  masło. Zagniatamy  na gładkie ciasto, które dzielimy  na dwie części większą i  mniejszą , zamrażamy (najlepiej zostawić na noc w zamrażalce). Następnie musimy przygotować tortownicę. Należy  ją wysmarować masłem i  obsypać bułką tartą. Zamrożone ciasto ścieramy  na grubej  tarce, na dnie powinno być około 1.5 - 2 cm ciasta. Wstawiamy  je  do  rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut. W między  czasie obieramy i oczyszczamy  jabłka, które następnie kroimy  na ósemki  i  układamy  na upieczonym cieście. Posypujemy  cynamonem i  jeżeli  jabłka są bardzo  kwaśne można je także posypać odrobiną cukru. Czas na przygotowanie budyniu. Z 3 szklanek mleka gotujemy budyń, którym zalewamy jabłka. Na koniec ścieramy mniejszą cześć ciasta i posypujemy  na wierzch budyniu. Wstawiamy ciasto do  piekarnika na około 30 minut. Po wystygnięciu ciasto  możemy  posypać cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!