17 września 2011

Gulasz z karkówki.


Składniki :                                                                                   ( 4 porcje )


* 0,5 - 0,7 karkówki, 
* 2- 3 cebule średniej  wielkości, 
* 2 kostki rosołowe Knorra ( ja użyłam jednej  warzywnej i  jednej  kurczakowej),
* 1 łyżeczka papryki pikantnej, 
* 3 łyżeczki  papryki  słodkiej, 
* pieprz, sól,
* oliwa, 
* 2 łyżki  mąki,


Przygotowanie: 


Mięso  myjemy, suszymy, kroimy w kawałki 1cm na 1cm, przekładamy do  dużej  miski. Solimy, popieprzymy i paprykujemy, skrapiamy oliwą, mieszamy, zakrywamy folią spożywczą  i  odstawiamy na minimum godzinkę do  lodówki (ja zostawiam mięsko  na noc ). Po wyjęciu  mięsa z lodówki przekładamy  je na dużą patelnie i  smażymy do  zarumienienia. Do  garnka wlewamy  wody trochę więcej  niż potrzeba do  zakrycia dna, dodajemy  kostki  rosołowe. Gdy  mięso będzie gotowe przekładamy  je do  garnka i dolewamy  tyle wody aby  wszystko  było  zakryte. Dusimy mięsko około 1.5 godziny, do  czasu  aż będzie miękkie. Do  szklanki wlewamy trochę wody, dodajemy  2 łyżki  mąki, dobrze mieszamy  i  wlewamy  do  sosu pod koniec gotowania. Warto dodać także trochę natki z pietruszki, ale nie jest  to  konieczne.
Gotowe !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!