16 marca 2012

Leniwe leniwe.

Składniki :

* 200 g sera białego ( ja użyłam półtłustego), 
* jajko,
* szczypta soli, 
* mąka, 
* 2 łyżki  masła, 
* 2 łyżki  cukru, 
* bułka tarta, 

Przygotowanie:

Ser biały  ugnieść z jakiem i  solą, stopniowo  dodawać mąkę do  czasu  gdy  ciasto przestanie się kleić do rąk. 
Ciasto podzielić na 4 części i  na oproszonej mąką stolnicy ( może być kuchenny  blat ) uformować wałek  o  średnicy  2 cm. Lekko go  spłaszczyć i kroić na skośne kawałki szerokie na mniej więcej  1 cm. 
Pierogi  wkładać do  jak największej  ilości wrzącej, osolonej  wody. Kiedy  woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień. 
Pierogi wyjmować łyżką cedzakową 2 minuty po tym jak  wypłyną na powierzchnię. 
Pierogi polać zrumienioną na maśle z cukrem bułką tartą. 



2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!