* 200 g sera białego ( ja użyłam półtłustego),
* jajko,
* szczypta soli,
* mąka,
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżki cukru,
* bułka tarta,
Przygotowanie:
Ser biały ugnieść z jakiem i solą, stopniowo dodawać mąkę do czasu gdy ciasto przestanie się kleić do rąk.
Ciasto podzielić na 4 części i na oproszonej mąką stolnicy ( może być kuchenny blat ) uformować wałek o średnicy 2 cm. Lekko go spłaszczyć i kroić na skośne kawałki szerokie na mniej więcej 1 cm.
Pierogi wkładać do jak największej ilości wrzącej, osolonej wody. Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień.
Pierogi wyjmować łyżką cedzakową 2 minuty po tym jak wypłyną na powierzchnię.
Pierogi polać zrumienioną na maśle z cukrem bułką tartą.
Pyszne wyszły :) Szybko się robi i są naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuje i bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń