
Dziś najprostsze - w sosie pomidorowym!
Robią się prawie że same i świetnie smakują.
My zjedliśmy z kładzionymi kluskami, ale pasują też do ryżu i makaronu :)
Składniki :
* 400 g mięsa mielonego z indyka,
* 1 jajko,
* 1/4 szklanki bułki tartej,
* sól, pieprz,
* ulubione zioła - u mnie natka pietruszki, 1 łyżeczka suszonych lub 2 łyżki świeżych,
* 400 ml passaty lub krojonych pomidorów,
Przygotowanie :
Mięso, jajko, bułkę tarta szczyptę soli i pieprzu i połowę ziół zmieszaj dokładnie w misce.
Z masy formuj pulpety wielkości piłki do pin ponga i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Wstaw naczynie do nagrzanego do 200 stopni ( 180 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz przez 15 minut.
Pomidory zmieszaj z pozostałymi ziołami*, zalej nimi pulpety i zapiekaj kolejne 15 minut.
Gotowe!
* możesz dodać też odrobinę chili lub tabasco jeśli lubisz pikantne sosy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)