29 sierpnia 2014

Pieczone pulpety z indyka w pomidorowym sosie.

pulpety, pieczone pulpety, sos pomidorowy,  meatballas, baked meatballsPieczone pulpety już się wcześniej pojawiły na blogu w trochę innej wersji.

Dziś najprostsze - w sosie pomidorowym!


Robią się prawie że same i świetnie smakują.


My zjedliśmy z kładzionymi kluskami, ale pasują też do ryżu i  makaronu :) 


pulpety, pieczone pulpety, sos pomidorowy,  meatballas, baked meatballs


Składniki :

* 400 g  mięsa mielonego z indyka,
* 1 jajko,
* 1/4 szklanki  bułki tartej,
* sól, pieprz,
* ulubione zioła - u mnie natka pietruszki, 1 łyżeczka suszonych lub 2 łyżki  świeżych,
* 400 ml passaty lub krojonych pomidorów,

pulpety, pieczone pulpety, sos pomidorowy,  meatballas, baked meatballs

Przygotowanie :

Mięso, jajko, bułkę tarta szczyptę soli i pieprzu i połowę ziół zmieszaj dokładnie w misce.
Z masy formuj pulpety wielkości piłki do pin ponga i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Wstaw naczynie do nagrzanego do 200  stopni ( 180 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz przez 15 minut.
Pomidory zmieszaj z pozostałymi ziołami*, zalej  nimi pulpety i  zapiekaj kolejne 15 minut.
Gotowe!

* możesz dodać też odrobinę chili lub tabasco jeśli lubisz pikantne sosy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!