Risotto z kurkami i rozmarynem - bardzo proste, super szybkie i jeszcze smaczniejsze :)
Po postu cudowny obiad ( dla fanów grzybów ) :)
Składniki :
* 100 g kurek,
* 1/2 cebuli, drobno posiekana,
* 3 łyżki masła,
* 100 g ryżu do risotto,
* 1/2 szklanki białego wina,
* do 2 szklanek bulionu ( u mnie warzywno-grzybowy ),
* 2 łyżki tartego parmezanu,
* 2 gałązki rozmarynu,
* sól, pieprz,
* 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki,
Przygotowanie :
Kurki umyj, dokładnie wytrzyj, wybierz najmniejsze ( około 1/2 wszystkich) i odłóż na bok, pozostałe dość drobno pokrój.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę i pokrojone grzyby, podsmaż przez chwilę.
Dodaj ryż i wszystko dobrze wymieszaj, zalej winem.
Gdy wino wyparuje dodaj porcję bulionu ( około 100 ml ) gdy ryż go wchłonie dolej kolejną porcję, gotuj na małym ogniu przez około 20 minut mieszając od czasu do czasu.
W połowie czasu dorzuć na patelnie gałązki rozmarynu.
W między czasie przygotuj pozostałe grzyby.
Na małej patelni rozgrzej łyżkę masła i lekko podsmaż czosnek, dodaj kurki i podsmażaj przez kilka minut.
Gdy ryż będzie gotowy wyłącz ogień, wyjmij gałązki rozmarynu, dodaj pozostałą łyżkę masła i parmezan - wymieszaj dokładnie.
Podawaj zaraz po przygotowaniu z podsmażonymi kurkami na wierzchu.
* Jeżeli odgrzewasz risotto dodaj odrobinę bulionu lub wody.
Łał, łał, łał. Chcę to na obiad, teraz! :D
OdpowiedzUsuńSosna od Ciebie to prawdziwy komplement :)
OdpowiedzUsuń