23 sierpnia 2014

Risotto z kurkami i rozmarynem.

risotto z kurkami, risotto z kurkami i rozmarynem, risotto,  chanterelles
Risotto z kurkami i rozmarynem - bardzo proste, super szybkie i jeszcze smaczniejsze :)

Po postu cudowny obiad ( dla fanów grzybów ) :) 





risotto z kurkami, risotto z kurkami i rozmarynem, risotto,  chanterelles

Składniki :

* 100  g  kurek,
* 1/2 cebuli, drobno posiekana,
* 3 łyżki  masła,
* 100  g ryżu  do  risotto,
* 1/2 szklanki  białego wina,
* do  2 szklanek bulionu ( u  mnie warzywno-grzybowy ),
* 2 łyżki tartego parmezanu,
* 2 gałązki rozmarynu,
* sól, pieprz,
* 1 ząbek  czosnku, pokrojony w plasterki,



Przygotowanie :

Kurki umyj, dokładnie wytrzyj, wybierz najmniejsze ( około 1/2 wszystkich) i odłóż na bok, pozostałe dość drobno pokrój.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę i  pokrojone grzyby, podsmaż przez chwilę.
Dodaj ryż i wszystko  dobrze wymieszaj, zalej winem.
Gdy wino wyparuje dodaj porcję bulionu ( około 100 ml ) gdy ryż go  wchłonie dolej kolejną porcję, gotuj na małym ogniu przez około 20  minut mieszając od czasu do czasu.
W połowie czasu  dorzuć na patelnie gałązki rozmarynu.
W między czasie przygotuj pozostałe grzyby.
Na małej  patelni rozgrzej łyżkę masła i lekko podsmaż czosnek, dodaj kurki i podsmażaj przez kilka minut.
Gdy ryż będzie gotowy wyłącz ogień, wyjmij gałązki rozmarynu, dodaj pozostałą łyżkę masła i  parmezan - wymieszaj dokładnie.
Podawaj zaraz po przygotowaniu z podsmażonymi kurkami na wierzchu.

* Jeżeli odgrzewasz risotto dodaj odrobinę bulionu lub wody.

risotto z kurkami, risotto z kurkami i rozmarynem, risotto,  chanterelles

2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!