Ten omlet powstał w sumie dość przypadkowo...
Na kolacje zaplanowałam sobie omlet a podczas zakupów wpadła mi w oczy wędzona makrela, której nie jadłam całe wieki, tak więc czemu nie spróbować ?
Świetna decyzja !
Omlet jest pyszny, naprawdę pyszny :)
Polecam do wypróbowania.
This omelette was made quite accidentally ...
For dinner I planned omelette and during my shopping I saw smoked mackerel, which I haven't eaten for centuries, so why not try omelet with mackerel ?
Great decision!
Omelet is delicious, really delicious :) You have to try.
Składniki : ( na 1 porcję )
* 2 jajka,
* 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę,
* 50 g wędzonej makreli, bez skóry i ości, podzielonej na kawałki,
* sól, pieprz,
* odrobina masła,
Ingredients: (1 serving)
* 2 eggs,
* 1/2 onion, finelly diced,
* 50 g smoked mackerel, skinless and bonesless, cut into pieces,
* salt, pepper,
* a little bit of butter,
Przygotowanie :
Na małej patelni rozgrzej tłuszcz ( możesz to pominąć, jeżeli Twoja patelnia nadaje się do smażenia bez tłuszczu ), dodaj posiekaną cebulkę i podsmażaj chwilkę aby zmiękła.
Jajka wbij do miseczki, zmieszaj, dopraw solą i pieprzem, wylej na patelnię.
Na wierzchu ułóż kawałki wędzonej makreli.
Smaż około 2-3 minut na wolnym ogniu, przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.
Podawaj zaraz po przygotowaniu :)
Preparation:
In a small skillet heat the butter ( you can skip this if your frying pan is suited for frying without oil ) add chopped onion and fry a minute to make it soft.
Whisk up eggs into a bowl, mix, season with salt and pepper and pour into the pan.
Place the pieces of smoked mackerel on top.
Fry for 2-3 minutes on low heat, flip it over and cook another minute.
Serve immediately after preparation :)
uwielbiam makrelę, a omlety mogłabym jeść codziennie. chyba znalazłam pomysł na śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuń