21 sierpnia 2014

Zielone kremowe spaghetti. / Green creamy spaghetti.

spaghetti, asparagus, green peas, pasta, makaron, szparagi
Witajcie! 
Przepraszam za przerwę w blogowaniu, ale zupełnie na nic nie mam czasu :(
Tak wiec... dziś mam dla Was przepis na kolejny szybki obiad. 

Pyszne, łatwe, zielone spaghetti ze szparagami i zielonym groszkiem w cudownie kremowym sosie z awokado.
Najlepszą częścią jest to, ze na przygotowanie potrzebujecie jedynie 15 minut.
Fajnie co ? 


 Hi guys! Sorry for lack of post, but I'm pretty busy right now.

So... Today I got for you another quick lunch.
Delicious, easy, green spaghetti with asparagus and peas all this lovely creamy avocado sauce.
The best part is you needs only 15 minutes for preparing. Good isn't it ?

spaghetti, asparagus, green peas, pasta, makaron, szparagi

Składniki :


* 200 g  pełnoziarnistego spaghetti,

* 150 g szparagów, pokrojonych w 1 cm kawałki,
* 1/3 dojrzałego awokado,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* 1 łyżka posiekanej kolendry,
* 1 łyżka posiekanego estragonu,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* sok z 1/2 limonki,
* 2 łyżki kwaśnej śmietany ( ja użyłam 3% tłuszczu ), 
* 1 szalotka, bardzo drobno posiekana,
* 1/2 szklanki mrożonego groszku,
* 50 g  rukoli,

spaghetti, asparagus, green peas, pasta, makaron, szparagi, avocado, awokado

Ingredients:

* 200 g wholemeal spaghetti,

* 100 g asparagus, cut into 1 cm pieces,
* 1/3 ripe avocado,
* 2 tbsp chopped parsley,
* 2 tbsp chopped coriander,
* 2 tbsp chopped tarragon,
* 1 garlic clove, 
* 2 tbsp of olive oil,
* juice from 1/2 lime,
* 2 tbsp of sour cream ( I've used less than 3% fat ),
* 1 shallot, finely chopped,
* 1/2 cup frozen peas,
* 50 g rocket salad,


spaghetti, asparagus, green peas, pasta, makaron, szparagi, avocado, awokado

Przygotowanie :

Makaron ugotuj w lekko osolonej  wodzie na ostatnie 5 minut dodaj szparagi.
W między  czasie przygotuj sos.
Do blendera wrzuć awokado ( bez skóry ), natkę pietruszki, kolendrę, estragon, czosnek dodaj łyżkę oliwy z oliwek i sok z limonki  -  zmiksuj na gładko i zmieszaj ze śmietaną, odstaw.
Na głębokiej patelni ( lub w dużym garnku ) rozgrzej  pozostałą łyżkę oliwy, podsmaż lekko  szalotkę, dodaj groszek i  smaż przez 2 minuty ( groszek  powinien być miękki ), dodaj  rukolę i podsmażaj przez pół minuty.
Wyłącz ogień pod patelnią i  dodaj wcześniej  przygotowany sos oraz odcedzony makaron ze szparagami.
Wszystko  dokładnie zmieszaj.
Przypraw solą i  pieprzem w razie potrzeby ( ja nie dodałam ). 


Preparation:

Cook pasta in lightly salted water, for last 5 minutes add the asparagus.
In the meantime prepare the sauce.
Throw into a blender avocado (without skin), parsley, coriander, tarragon, garlic, a tablespoon of olive oil and lime juice - blend until smooth and mix with sour cream, set aside.
Heat the remaining tablespoon of olive oil on deep frying pan (or a large pot), lightly fry the shallots, add the peas and cook for 2 minutes (peas should be soft), add the arugula and fry for half a minute.
Turn off the heat,  add the prepared sauce and drained pasta with asparagus.
Mix everything thoroughly.
Season with salt and pepper if needed. ( I didn't added).


spaghetti, asparagus, green peas, pasta, makaron, szparagi, avocado, awokado

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!