6 września 2014

Pierś z kurczaka w kremowym musztardowym sosie.

Nadal  staram się zrzucić kilka zbędnych  kilogramów ( tych  ciążowych  już się pozbyłam ), dlatego  właśnie na blogu  coraz częściej pojawiają się lekkie i  na prawdę zdrowe posiłki.
Dziś też jest  zdrowo a do tego  bardzo  smacznie.
Pierś z kurczaka w sosie musztardowym! 




Składniki :                                                                    ( 2 porcje )

* 2 piersi z kurczaka,
* łyżka oliwy do smażenia,
* 100 ml bulionu,
* 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
* 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku  (lub świeżego posiekanego ),
* 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu,


Przygotowanie :

W szklance zmieszaj  bulion, musztardę, czosnek i tymianek.
Na patelni rozgrzej  łyżkę oliwy obsmaż piersi na złoty kolor z obu stron.
Piersi włóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni ( 180 z termoobiegiem ) piekarnika, piecz 20 minut, przewróć piersi po 10 minutach.
Wyjmij piersi z naczynia, do sosu dodaj śmietanę / jogurt i  dokładnie zmieszaj.

Podawaj  np z ziemniakami i szparagami.


2 komentarze:

  1. to wiem co będę dziś jadła na obiad :D jedynie warzywka zamienię

    OdpowiedzUsuń
  2. Elegancko i smakowicie , lubię takie dania :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!