Tym razem do makaronu i warzyw dodałam kawałki steku i sos na bazie miodu i sosu sojowego - pycha !
Składniki : ( 4 porcje )
* 2 łyżki sosu sojowego,
* 2 łyżki miodu,
* 100 ml bulionu wołowego,
* 1 łyżka mąki kukurydzianej,
* 350 g steku wołowego,
* 150 g słodkiego groszku,
* 1 żółta lub pomarańczowa papryka,
* 1/2 - 1 papryczka chili, drobno posiekane bez nasion,
* kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i starty,
* 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
* 2 łyżki oliwy np. z orzechów arachidowych,
* makaron ryżowy, porcja dla 4 osób,
Przygotowanie :
Stek umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój na cienkie paseczki w poprzek włókien.
Przygotuj makaron wg zaleceń producenta, mój wymagał 2 minut w wrzątku.
W szklance zmieszaj sos sojowy, miód, bulion, dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj mięso i podsmaż przez chwilkę na brązowy kolor.
Dodaj chili, imbir i czosnek podsmaż przez chwilkę.
Kiedy mięso będzie już usmażone dodaj paprykę i groszek i podsmaż przez kilka minut aby warzywa lekko zmiękły.
Dodaj sos i makaron - zmieszaj i zagotuj.
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Hey! super kompozycja smakowa ale bardzo smacznie także łączą się z makaronem sosy Develey, a zwłaszcza 1000 wysp! :) pozdrawiam, Klaudia
OdpowiedzUsuń