2 października 2014

Stir fry ze stekiem wołowym i makaronem ryżowym.

Lubię obiady, które robi się bardzo szybko a w dodatku są smaczne. Takie właśnie jest stir fry - idealne na obiad w środku tygodnia. 
Tym razem do makaronu i warzyw dodałam kawałki steku i sos na bazie miodu i sosu sojowego - pycha ! 




Składniki : ( 4 porcje )

* 2 łyżki sosu sojowego,
* 2 łyżki miodu,
* 100 ml bulionu wołowego,
* 1 łyżka mąki kukurydzianej,
* 350 g steku wołowego,
* 150 g słodkiego groszku,
* 1 żółta lub pomarańczowa papryka,
* 1/2 - 1 papryczka chili, drobno posiekane bez nasion,
* kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i  starty,
* 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
* 2 łyżki oliwy np. z orzechów arachidowych,
* makaron ryżowy, porcja dla 4 osób, 


Przygotowanie :

Stek umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój na cienkie paseczki w poprzek włókien.

Przygotuj makaron wg zaleceń producenta, mój wymagał 2 minut w wrzątku.

W szklance zmieszaj sos sojowy, miód, bulion, dodaj mąkę kukurydzianą i  dokładnie wymieszaj.

W woku lub na dużej  patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, dodaj  mięso i podsmaż przez chwilkę na brązowy kolor.

Dodaj chili, imbir i czosnek podsmaż przez chwilkę.

Kiedy mięso będzie już usmażone dodaj paprykę i  groszek i podsmaż przez kilka minut aby warzywa lekko zmiękły.

Dodaj sos i  makaron - zmieszaj i zagotuj.

Podawaj zaraz po przygotowaniu.


1 komentarz:

  1. Hey! super kompozycja smakowa ale bardzo smacznie także łączą się z makaronem sosy Develey, a zwłaszcza 1000 wysp! :) pozdrawiam, Klaudia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!