Uwielbiam pieczone warzywa i na blogu są przepisy z ich wykorzystaniem.
Dzisiaj kolejny pomysł :)
U mnie była to kolacja, ale świetnie sprawdzi się jako lunch czy przekąska w pracy ( na zimno też są dobre, choć nie tak bardzo jak gorące ).
Przygotowanie to kilka minut , resztę roboty "odwala" za nas piekarnik.
Smacznego !
Składniki : ( 1 porcja lub 2 z dodatkiem kaszy/ ryżu )
* 1 marchewka, obrana i pokrojona w skośne plastry o grubości około 1 cm,
* 1 pietruszka, obrana i pokrojona w skośne plastry o grubości około 1 cm,
* 1 burak, obrany i pokrojony na 8 części,
* 100-200 g dyni piżmowej ( lub innej ), obranej i pokrojonej w dużą kostkę,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka liści tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
* 1 szklanka ugotowanej kaszy lub ryżu, ( opcjonalnie ),
* 1 łyżeczka koperku / natki pietruszki, ( opcjonalnie ),
* przed pieczeniem
Przygotowanie :
Przygotowane i pokrojone warzywa wymieszaj z oliwą
Przypraw solą pieprzem i tymiankiem.
Ułóż na nieprzywierającej blasze do pieczenia lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piecz około pół godziny, mieszając warzywa co 10 minut.
Posyp koperkiem / natką pietruszki.
Podawaj same lub z ugotowaną kasza lub ryżem.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, mogłabym jeść codziennie, na zimno lub na ciepło :-)
OdpowiedzUsuń