Przepisów znalazłam ponad 60 - były takie z kapustą, burakami czy makaronem. Miałam jednak ochotę na taką z ziemniakami i boczkiem... po przeczytaniu kilkunastu przepisów miałam wizję...
Efekt przerósł moje oczekiwania !
Spróbujcie koniecznie mojej fasolowej z boczkiem :) !
Składniki :
* 200 g suchej drobnej fasoli,
*2 liście laurowe,
* 3 ziarna ziela angielskiego,
* 5 ziaren pieprzu,
* 200 g wędzonego boczku,
* 1 duża marchew,
* 1 średnia pietruszka,
* mały kawałek selera,
* 10 cm kawałek pora,
* 2 duże ziemniaki,
* 2-3 łyżki suszonego majeranku,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* szczypta pikantnej papryki,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka mąki,
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Fasole zalej zalej wodą i odstaw do namoczenia na minimum 6 godzin ( najlepiej na noc ).
Namoczona fasolę odcedź na sitku, przełóż do garnka i zalej około litrem wody - tak aby fasola była zakryta plus 3 cm wody.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut - fasola powinna być lekko miękka.
W między czasie przygotuj boczek i warzywa.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pora oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Do fasoli dodaj podsmażony boczek, marchewkę, pietruszkę, selera i pora a także suszony majeranek, słodką i pikantną paprykę.
Po kilku minutach dodaj pokrojone ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą miękkie przygotuj zasmażkę.
Na małej patelni rozgrzej masło i dodaj łyżkę mąki, szybko zmieszaj a gładko i dodaj do zupy.
Zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Zupa najlepiej smakuje następnego dnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)