15 marca 2016

Czerwone tajskie curry z dynią i słodkimi ziemniakami.


Uwielbiam curry wszelkiego rodzaju... w tym wypadku dziecko wrodziło się we mnie :)

Dziś prezentuje Wam przepis na cudowne tajskie curry z warzywami i kurczakiem. Bardzo  smaczne i  proste do przygotowania.

Dla wersji bez kurczaka wystarczy  go pominąć a paste curry  rozgrzać na patelni przed dodaniem imbiru, chili itd.

Spróbujcie koniecznie ! 





Składniki :                                                           ( na 4-6 porcji )

* 4 - 6 nóżek z  kurczaka,
* 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry,
* 1 łyżka oliwy,
* 2 cm kawałek  imbiru, obrany i drobno posiekany,
* 1/2 - 1 papryczki chili, drobno posiekana,
* 1 mały pęczek  kolendry,  posiekana razem z łodyżkami,
* 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę,
* 2 kolorowe papryki, pokrojone w dużą kostkę,
* 1 puszka mleka kokosowego,
* 1 puszka krojonych pomidorów,
* duża szczypta soli,
* 1 duży słodki ziemniak, obrany i pokrojony w 1 cm kostkę,
* 1/2 dyni piżmowej, bez pestek,obrana i pokrojona w 1 cm kostkę
* 1,5 szklanki mrożonego  groszku,
* 3 duże garście szpinaku ( około 100 g ),
* sok z połowy limonki,


Przygotowanie : 

Kurczaka wysmaruj  pastą curry, przykryj i odstaw do  lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).

W dużym garnku ( lub bardzo dużej  głębokiej patelni do której masz przykrywkę ) rozgrzej  łyżkę oliwy i  podsmaż zamarynowanego kurczaka na złoty kolor z obu stron.
Wyjmij  mięso na talerzyk i odstaw.

Do garnka wrzuć imbir, chili, połowę kolendry z łodyżkami, cebule i paprykę, jeżeli została jakaś marynata po kurczaku też ją dodaj.
Podsmaż przez 5 minut.

Dodaj mięso, mleko kokosowe, pomidory z puszki i  dużą szczyptę soli.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj  pokrojone ziemniaki i dynię i  gotuj przez kolejne 20 minut, po tym czasie warzywa powinny  być miękkie a kurczak  ugotowany.

Dodaj groszek i szpinak, gotuj przez 5 minut.

Do sosu wyciśnij limonkę i wsyp pozostałą kolendrę, wymieszaj.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!