24 kwietnia 2016

Pieczona ciecierzyca - świetna do chrupania.


Pieczona ciecierzyca to świetna alternatywa dla orzechów, pistacji czy chipsów - w sam raz na wieczór z filmem ;)

Chrupie, fajnie smakuje i jest zdecydowanie zdrowsza niż chipsy ;)


Fantastycznie sprawdza się też jako dodatek do  sałatek ! 





Składniki : 

* 1 puszka ciecierzycy, 
* 1 łyżka oliwy z oliwek, 
* 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
* sól, 



Przygotowanie : 

Ciecierzyce odcedź i przepłucz wodą.

Wysyp na blaszkę do  pieczenia, polej oliwą i przypraw wędzoną papryką i szczyptą soli.
Dokładnie zmiesza, tak aby  cała cieciorka pokryła się przyprawami.

Wstaw do  nagrzanego do  200 stopni piekarnika i piecz około  10  minut, do  czas aż ciecierzyca się zrumieni i  będzie chrupka. 


Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku - nie zostanie tam długo ;) .

3 komentarze:

  1. Już wypróbowałam, tylko z innymi przyprawami i smakuje rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mozna uzyc zwyklej suchej ciecierzycy? a jesli tak to czy trzeba ją moczyc 12 godzin gdyz jest twarda jak skala.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!