12 października 2016

Gnocchi / kopytka z boczkiem i groszkiem.

Fantastyczny pomysł na szybki i smaczny obiad. 



Składników jedynie kilka : gnocchi /kopytka ( które z powodzeniem mogą zostać zastąpione makaronem ), kawałek boczku, śmietana, groszek i oczywiście parmezan. 



To wszystko tworzy pyszne i bardzo sycące danie, które przygotujecie w zaledwie 15 minut ! 



Smacznego !


Składniki :                                      ( 4 porcje ) 


* 1 łyżka masła,

* 200 g  boczku  surowego, pokrojonego w plasterki i dużą kostkę,
* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* 200 ml śmietany,
* szklanka groszku mrożonego,
* 500 g gnocchi lub kopytek,
* 20 - 30 g  parmezanu  lub innego twardego sera,
* sól, pieprz,



Przygotowanie : 



W dużym garnku zagotuj wodę z łyżka soli i oliwy. 



Dorzuć gnocchi lub kopytka i  gotuj około 3-4 minut ( jeśli używasz kupnych zastosuj się do wytycznych  producenta ).

W między czasie na dużej patelni z wysokim brzegiem rozgrzej  łyżkę masła, dorzuć boczek i smaż do  czasu aż się zarumieni z obu stron.

Dodaj czosnek, śmietanę i  groszek, zagotuj i po 5 minutach dodaj odcedzone gnocchi / kopytka i parmezan.
Gotuj chwilkę cały czas mieszając.

Dopraw do  smaku solą i pieprzem.

Podawaj od razu. 



1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!